Δράσεις σχολείων για την καμπάνια Litter Less 2015-16

Η εκστρατεία “Litter Less” συνεχίζεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά (2015-2016) με τη συμμετοχή 24 καινούριων σχολείων και 20 παλαιών, τα οποία συμμετείχαν και τις προηγούμενες χρονιές σε αυτή την καμπάνια ευαισθητοποίησης. Με τη συμμετοχή πάνω από 30 χωρών παγκοσμίως, η εκστρατεία έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και να τους ενθαρρύνει να κάνουν θετικές επιλογές.

Την Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης (9-15 Νοεμβρίου 2015) τα περισσότερα σχολεία που συμμετέχουν στην καμπάνια, ανακοίνωσαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο την έναρξη των δράσεων τους.

Το 5ο ΔΣ Πύργου πραγματοποίησε ημερίδα όπου ενημερώθηκε όλο το σχολείο, ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων και οι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας για την καμπάνια και τα οφέλη της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τους μαθητές: το Project που πρόκειται να υλοποιηθεί τη φετινή χρονιά το οποίο σχετίζεται με τα ανακυκλώσιμα υλικά ως πηγή έμπνευσης για άθληση και παιχνίδι, η αφίσα της εκστρατείας, σχετικά με το θέμα κολλάζ, και ο οικοκώδικας του σχολείου. Επίσης παρουσιάστηκαν θεατρικά σκετς από τους μαθητές, «Λιγότερα απορρίμματα, καλύτερη ζωή» και «Ο γάμος της ανακυκλωσούλας με τον κομποστοποιούλη».

Οι μαθητές του 9ου ΔΣ Χαλανδρίου πραγματοποίησαν καθαρισμό της σχολικής αυλής και των εσωτερικών χώρων του σχολείου, από τα σκουπίδια που υπήρχαν. Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν για διάφορους τρόπους που μπορούν να μειώσουν τον όγκο των σκουπιδιών στο σχολείο και δημιούργησαν μάλιστα το πρώτο κάδρο από καπάκια μπουκαλιών.

Οι μαθητές του ΔΣ Καλοχωρίου-Παντειχίου χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα βγήκε στους δρόμους του χωριού και έκανε μια «ιδιαίτερη» παρέλαση φορώντας τις αφίσες και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανακύκλωσης. Η eco parade σταμάτησε σε νευραλγικά σημεία του χωριού, όπως το φαρμακείο, ο φούρνος, το καφενείο, όπου ενημέρωσε τους πολίτες για τις πρωτοβουλίες ανακύκλωσης στις οποίες το σχολείο πρωταγωνιστεί με ενημερωτικά φυλλάδια. Οι μαθητές της δεύτερης ομάδας μας παρέμειναν στο σχολικό χώρο όπου οργανώθηκαν και επιμελήθηκαν τον καθαρισμό του προαυλίου, ξεχωρίζοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία τοποθέτησαν στους ειδικούς κάδους.

Το ΔΣ Λίμνης ανακοίνωσε την έναρξη της δράσης συμμετέχοντας σε περιβαλλοντικά παιχνίδια (Litter Bowling, Litter rings, Σκυταλοδρομία ανακύκλωσης, Ανιχνευτικό παιχνίδι σκουπιδιών-Σκουπίδια που δεν είναι σκουπίδια). Οι μαθητές κατασκεύασαν ένα λαγουδάκι- μασκότ της καμπάνιας από ανακυκλώσιμα υλικά, δημιούργησαν ένα τεράστιο κολάζ που απεικονίζει ένα δάσος, όπου κόλλησαν διάφορα ζώα του δάσους που είχαν δημιουργηθεί από χρησιμοποιημένα χαρτιά, εφημερίδες και περιοδικά, καθώς και ένα μεγάλο πανό από χαρτόνι στο οποίο έγραψαν με καπάκια από μπουκάλια «Litter Less, ΔΣ Λίμνης, 2015-2016».

Και οι δράσεις των σχολείων συνεχίζονται …….

Χριστίνα