Δράσεις σχολείων για την καμπάνια Litter Less 2015-16 (συνέχεια...)

Στις 11 Νοεμβρίου 2015 οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αλιβερίου έφτιαξαν μπάνερ με οικολογικά μηνύματα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους συμμαθητές τους αλλά και την τοπική κοινωνία. Συμμετείχαν σε περιβαλλοντικά παιχνίδια (σκυταλοδρομία και μπόουλινγκ από ανακυκλώσιμα υλικά). Μερικές από τις δραστηριότητες τους αναφέρονται στην ιστοσελίδα του σχολείου http://blogs.sch.gr/2dimalive .

Οι μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα ενημερώθηκαν για τη σημασία της ανακλύκλωσης και της μείωση των απορριμμάτων και έφτιαξαν μόνοι τους δικούς τους κάδους ανακύκλωσης τους οποίους τοποθέτησαν σε κάθε τάξη. Οι μαθητές ήταν πολύ ενθουσιώδεις και πολλοί αποφάσισαν εθελοντικά να παρουν μέρος στην Περιβαλλοντική Επιστοπή που συστάθηκε για το σκοπό αυτό. επίσης ενθάρρυναν πολλούς συμμαθητές τους να πάρουν και αυτοί μερος στις δράσεις που θα συνεχιστούν στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας. Οι μαθητές του σχολείου συνεργάζονται και με το 2ο ΔΣ Γέρακα και το 2ο Νηπιαγωγείο Γέρακα πραγματοποιώντας κοινές δράσεις.

Οι μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου, μεταξύ άλλων, έφτιαξαν πόστερ με μηνύματα σχετικά με τη μείωση των απορριμμάτων, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση, περισύλλεξαν και καταμέτρησαν από τη σχολική αυτή τα απορρίματα και προμηθέυτηκαν κάδους ανακύκλωσης. Το σχολείο βρίσκεται σε συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο της Ρόδου, πραγματοποιώντας κοινές δράσεις.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα, ξεκίνησαν την καμπάνια Litter Less, καθαρίζοντας τη σχολική αυλή από τα απορριμματα. Κατάφεραν να προμηθευτούν επιπλέον κάδους ανακύκλωσης γράφοντας σχετική επιστολή στον Δήμαρχο του νησιού και ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιου και μελανιών και έφτιαξαν κομποστοποιητή στην αυλή του σχολείου. Δημιούργησαν χριστουγεννιάτικο θεατρικό έργο σχετικά με τα απορρίματα και κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικο δέντρο από επαναχρισημοποιημένα κουτάκι ααλουμινίου. Σε όλες τους τις δράσεις ενέμπλεξαν τους γονείς και την τοπική κοινωνία.

Το 2ο Πειρ.ΔΣ Πόλεως Ρόδου επέλεξε να καταμετρήσει τον αριθμό των σακουλών απορριμμάτων πριν και μετά την καμπάνια. Όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα του σχολείου http://2oprotypopeiramatiko-rodou.blogspot.gr/ είχαν μία μείωση των απορριμμάτων, από την οποία φαίνεται ότι οι μαθητές φαίνεται να απόκτησαν στάσεις, αξίες και δεξιότητες σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων. Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να συνδέσουν το αναλυτικό πρόγραμμα με τις δράσεις για το Litter Less και να εμπλέξουν την τοπική  κοινωνία. Οι μαθητές δημιούργησαν αφίσα, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες από την Κύπρο.

Χριστίνα