Η Σημασία των Δέντρων και η Βιώσιμη Καλλιέργεια: Ένα Μάθημα Ζωής

Μέσα στα πλαίσια συνεργασίας μας με το ΕΠΑΛ Κομοτηνής - Τμήμα Γεωπονίας, οι μαθητές των τάξεων Δ’, Ε’ και ΣΤ’ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση από την γεωπόνο Σοφία Σακελάρη. Η κα Σακελάρη επισκέφτηκε το σχολείο μας και μας μίλησε για τη σπουδαιότητα των δέντρων στη ζωή μας, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την Αφρική και το ιδιαίτερο κλίμα της. Μέσα από την παρουσίασή της, κατανοήσαμε τον καθοριστικό ρόλο των δέντρων στη μείωση της θερμοκρασίας και την προστασία του περιβάλλοντος. 
  Επιπλέον, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σημασία της ανακύκλωσης και πώς απλά υλικά που πετάμε καθημερινά μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω της διαδικασίας του κομπόστ, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στη γη μας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα που παρουσιάστηκαν ήταν η περμακουλτούρα, μια καινοτόμος μέθοδος βιώσιμης γεωργίας που σέβεται το φυσικό περιβάλλον και ενισχύει τη γονιμότητα του εδάφους. 
  Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της παρουσίασης ήταν η μέθοδος Zai Pits, γνωστή και ως « μέθοδος του χαμόγελου», η οποία έχει συμβάλει στην αναγέννηση πολλών περιοχών της Αφρικής. Μέσα από αυτή την απλή αλλά αποτελεσματική τεχνική, αποδεικνύεται πως με σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων , ακόμα και οι πιο ξηρές και υποβαθμισμένες εκτάσεις μπορούν να πρασινίσουν ξανά. 
 Η παρουσίαση αυτή ενέπνευσε τους μαθητές μας, προσφέροντας τους πολύτιμες γνώσεις και καλλιεργώντας μέσα τους την οικολογική συνείδηση. 
  Μετά την εμπνευσμένη παρουσίαση της γεωπόνου Σοφίας Σακελάρη, αποφασίσαμε να μετατρέψουμε τη γνώση σε δράση ! Έτσι, οργανώσαμε μια ξεχωριστή εκδρομή με τους μαθητές της Ε δημοτικού στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης, όπου, μαζί με τους Φοιτητές του ΕΠΑΛ Κομοτηνής- Τμήμα Γεωπονίας, προχωρήσαμε σε μια συμβολική και ουσιαστική πράξη: τη δεντροφύτευση στο εξωτερικό χώρο της Μονής. 
 Με μεγάλο ενθουσιασμό, τα παιδιά φύτεψαν δέντρα προσφέροντας έτσι μια μικρή αλλά σημαντική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι μαθητές μέσα από αυτή τη δράση έμαθαν στην πράξη τη σημασία της φροντίδας του φυσικού κόσμου και πώς οι συλλογικές προσπάθειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά. 

Συγγραφέας: 
Nouran Ntaout