Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στο ΜΕΚΚΕΙΟ Οικοτροφείο Ιωαννίνων της Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των μαθητών/τριών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης στο ΜΕΚΚΕΙΟ Οικοτροφείο Ιωάννων της Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή». Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν από τις κυρίες: Νέλλη Τζιμογιάννη Ειδική Γραμματέα του ΜΕΚΚΕΙΟΥ Οικοτροφείου και Ναταλία Μαρούφωφ Γενική Γραμματέα. Το τριώροφο κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων διοικείται από την Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή» και είναι καταγεγραμμένο στον πρώτο πολεοδομικό χάρτη της πόλης των Ιωαννίνων. 

Στην αυλή του ΜΕΚΚΕΙΟΥ Οικοτροφείου Ιωαννίνων οι μαθητές/τριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής Κοζάνης γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, φυτεύοντας λουλούδια και γνωρίζοντας του; 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. 

Νατάσα Μάγκου

Επίσης, το ΜΕΚΚΕΙΟ φιλοξενεί στους χώρους το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) και συγκεκριμένα τη δομή υφαντικής τέχνης, μία από τις 19 δομές κατάρτισης στο πλαίσιο των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚεΔιΒιΜ) των πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας για την αναβίωση, μετεξέλιξη και ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας, έργο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ιστορία της Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών

       Οι αδελφοί Μέκκιου, Δημήτριος, Σπύρος και Μιχαήλ , ήταν γόνοι αρχοντικής οικογένειας των Ιωαννίνων καταγόμενοι από το Συρράκο. Άμεσοι απόγονοι της οικογένειας υπάρχουν μέχρι σήμερα. Η Αιμιλία – Έμμα Μέκιου, σύζυγος Μιχαήλ και τα τέσσερα παιδιά τους: Κωνσταντίνος, Ελένη-Λώρα, Δήμητρα-Λίντα και Ιάκωβος-Κάρολος. Πριν από το 1931 δόθηκε στην Αδελφότητα για χρήση η οικία των αδελφών Μέκιου, στην οδό Τσακάλωφ, και το 1931 ο Δημήτριος Μέκιος χάρισε στην αδελφότητα το κτίριο.

Στο αρχοντικό των αδελφών Μέκιου στεγάζονταν το οικοτροφείο και η Επαγγελματική Σχολή. Είχε πάνω από εκατό τροφίμους και μαθητευόμενες.

Η Aδελφότης Ελληνίδων Κυριών «Ζωοδόχος Πηγή» με την επωνυμία «Φιλόπτωχος» συστάθηκε στα Γιάννινα το 1908 με πολλή μυστικότητα από μαθήτριες του Παρθεναγωγείου της πόλης μας και με την υποστήριξη του τότε μητροπολίτη με σκοπό την διάσωση νεανίδων από τον εξισλαμισμό και το πέρασμα τους στην ελεύθερη Ελλάδα.

      Η κάθε μία κυρία της πόλης μας, από τα ιδρυτικά μέλη της, προσέφερε μία τούρκικη λίρα το μήνα για τα λειτουργικά έξοδα του σωματείου, την αμοιβή μοδίστρας, υφάντρας κ.λ.π. που δίδασκαν αντίστοιχες τέχνες στα    άπορα προστατευόμενα κορίτσια.

       Μετά την απελευθέρωση το 1913 το σωματείο «Αδελφότης Ελληνίδων Κυριών» αναγνωρίστηκε επίσημα και είναι το πρώτο Γυναικείο Σωματείο της πόλης μας με πρώτη πρόεδρο την Ιουλία Λάππα-Αράπη. Τότε αποφασίστηκε και η ίδρυση Οικοτροφείου Θηλέων και Επαγγελματική Σχολή, με τμήματα ραπτικής – υφαντικής – κεντημάτων και καλτσομηχανής.     

Συγγραφέας: 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΑΓΚΟΥ