1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΓΟΥΣ
Τα νέα του Σχολείου μας

Πόσο καλά γνωρίζουμε τους συμμαθητές μας που κατάγονται από άλλες χώρες; Τι ξέρουμε για τις πατρίδες τους, τις αναμνήσεις από τα χρόνια που πέρασαν εκεί, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εδώ;
Μιλήσαμε με κάποια από αυτά τα παιδιά και τα ευχαριστούμε πολύ για τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια που τους δώσαμε:
Αντελάιντα Τουρχάνι, Β3
1. Από ποια χώρα κατάγεσαι;
Κατάγομαι από την Αλβανία.

Σε συνέχεια της επίσκεψής μας στο κέντρο ανακύκλωσης της Παλαιοχούνης Αρκαδίας η κινητή μονάδα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Σ.Δ.Α) της Περιφέρειας Πελοποννήσου βρέθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
Για δύο ημέρες όλοι οι μαθητές του σχολείου ενημερώθηκαν για τις μεθόδους ανακύκλωσης που μπορούν να ακολουθήσουν, τη σημασία μιας πιο υπεύθυνης στάσης απέναντι στο περιβάλλον και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ως ενεργοί πολίτες.

Στο πλαίσιο εορτασμού της
Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (2025), η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, συνδιοργανώσαν διαδικτυακές ενημερώσεις προς μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς/κηδεμόνες, με αντικείμενο την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρια της κοινωνικής δικαιοσύνης (20 Φεβρουαρίου), μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν την ταινία:" Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο". Η δύναμη της θέλησης, της δημιουργικότητας,της δίψας για μόρφωση, αλλά και τα προβλήματα της φτώχειας, της πείνας, των ανισοτήτων, της εκμετάλλευσης και της πολιτικής διαφθοράς είναι τα θέματα που θίγονται και αναδεικνύονται με εξαιρετικό τρόπο στην τρυφερή και συγκινητική αυτή ταινία.

Στις 22 Ιανουαρίου με μαθητές της Α' τάξης του σχολείου μας βρέθηκαμε στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας και επισκέφτηκαμε το κέντρο ανακύκλωσης.
Με πολύ ενδιαφέρον ακούσαμε και είδαμε όσα συμβαίνουν εκεί και αφού ξεναγηθήκαμε στους χώρους του εργοστασίου φύγαμε με την ελπίδα πως υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε και να διαδίδουμε σε όλους έναν πιο φιλικό τρόπο ζωής.

Οι μαθητές δημιούργησαν τα δικά του κρυπτόλεξα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ύστερα από συζήτηση που έκαναν με αφορμή το δράμα της Έλενης του Ευριπίδη (αρχαία ελληνική γραμματεία), όπου θίγονται ζητήματα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η κατωτερότητα των γυναικών, η ταξική διάκριση και τα δεινά που προκαλεί ο πόλεμος.