Χάχλες τραχανά γεμιστές με ντομάτα και φέτα

Χάχλες τραχανά ψημένες στο φούρνο, γεμιστές με ντομάτα και φέτα  δοκίμασαν σήμερα Τρίτη  20/11/2018  οι μαθητές του Δημοτικού  Σχολείου Λουτρόπολης  Θερμής Λέσβου στα πλαίσια του διατροφικού προγράμματος «Βελτιώνω τη διατροφή μου - Ανακαλύπτω παραδοσιακές γεύσεις- Γνωρίζω τα τοπικά προϊόντα».

Τις χάχλες, που  αγοράστηκαν από το Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου,  ετοίμασε  ή Λίτσα Κωνσταντιδέλλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων.  Η φέτα ήταν προσφορά του τυροκομείου Βασίλα και οι ντομάτες καθώς και το ψήσιμο προσφορά της ίδιας .

Μαζί με το επιδόρπιο μοιράστηκε στα παιδιά και ενημερωτικό φυλλάδιο, για την παρασκευή του τραχανά,  μιας τροφής , που υπήρχε σχεδόν κάθε χειμωνιάτικο βράδυ,  στα λεσβιακά σπίτια  με τη μορφή  της τραχανόσουπας.

Οι χάχλες παρασκευάζονται με γάλα και στάρι.  Πήραν το όνομά τους από το σχήμα τους. Είναι κουπίτσες φτιαγμένες με το ζυμάρι του φρέσκου τραχανά και η γεύση τους κλείνει μέσα της την αξία του λιγοστού χώματος της νοτιοδυτικής Λέσβου, του νόστιμου γάλακτος και τις ακτίνες του καυτού ήλιου που τις ψήνει ανελέητα.  

Ψήνονται στα κάρβουνα,  αλλά τρώγονται  γεμισμένες με τυρί, ντομάτα και ρίγανη. Λόγω του ότι ήταν εύκολα μεταφερόμενη τροφή την κατανάλωναν πολύ   στην εξοχή, στη δουλειά και στο σχολείο.

Η θρεπτική αξία του τραχανά είναι  πολύ μεγάλη. 100 γραμμάρια τραχανά μας δίνουν 400   θερμίδες. Συνήθως συνοδευόταν με ελιές, ψωμί και φέτα, ενώ άλλες φορές εμπλουτιζόταν με κρέας ή ψάρι δίνοντας μια  ξεχωριστή  γεύση και μυρωδιά!

 

Συγγραφέας: 
ΕΛΕΝΗ ΒΑΜΒΑΚΑ