ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ... ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ

Και φέτος, για 4η συνεχόμενη χρονιά, εκπονήσαμε σειρά δράσεων με κεντρικό θέμα την Ανακύκλωση. Οι μαθητές διασκέδασαν πολύ και δημιούργησαν ακόμη πιο πολύ με ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι κύριοι στόχοι μας ήταν:

Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για το πρόβλημα των απορριμμάτων στο άμεσο περιβάλλόν τους (τον σχολικό χώρο),
Να συναισθανθούν τη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης των υλικών καθημερινής χρήσης (αλουμινόχαρτο ή/και πλαστικό σακουλάκι από το κολατσιό, χαρτί από περιτύλιγμα φαγητού ή χυμούς, κα) σε συνύφανση με την προστασία του περιβάλλοντος,
Να εκπαιδευτούν, ώστε να εφαρμόζουν απλές αλλά πολύ πρακτικές ανακύκλωσης στην καθημερινή ζωή τους, εντοπίζοντας πότε ένα αντικείμενο μπορεί να ανακυκλωθεί και αν ναι, στον κάδο που θα ριχθεί.
Να εκπαιδεύσουν και τους οικείους τους, όπως γονείς, συγγενείς, φίλους και συμμαθητές/συναθλητές εκτός σχολείου,
Να υιοθετήσουν μια υγιή, οικολογική συμπεριφορά κι εκτός του σχολικού περιβάλλοντος.

Οι δράσεις μας:

- Δημιουργία ερωτηματολογίου με κλειστού τύπου ερωτήσεις για την διερεύνηση του βαθμού κι εύρους της οικολογικής συνείδησης ή μη των μαθητών του σχολείου μας σε 2 φάσεις (pre-tests and after-tests) – - Αποδελτίωση, ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων σε pptx file (αφορούν τις τάξεις Β-Στ), εξαγωγή συμπερασμάτων με την αρωγή της μαθητικής οικο-επιτροπής.
- Έρευνα από τους μαθητές του Στ2 για την ανακύκλωση και παρουσίαση αυτών των στοιχείων στην υπόλοιπη μαθητική κοινότητα υπό μορφή pptx. Στόχος: Ενημέρωση/ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας και κινητοποίηση αυτής.
- Διεξαγωγή καμπάνιας ευαισθητοποίησης των μαθητών από την Δ’ τάξη (αφίσες)
- Δημιουργίες από τους μαθητές όλων σχεδόν των τμημάτων του σχολείου (μάσκες για τις Απόκριες, μικρά αντικείμενα για τις κούκλες και χώρους παιχνιδιού για αυτές, παιχνίδια)
- Συγγραφή ιστοριών με θέμα την ανακύκλωση.
 

Εστιάσαμε επίσης στο δικαίωμα των παιδιών για έναν υγιή πλανήτη και ένα πράσινο, καθαρό μέλλον.

Συγγραφέας: 
tina_mellos