Γνώση, πρόληψη και οργάνωση απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

3-10: Παγκόσμια Ημέρα Μείωσης Φυσικών Καταστροφών. Ο σεισμός αποτελεί έναν απρόβλεπτο κίνδυνο που στη χώρα μας βιώνουμε διαρκώς σε μικρή ή μεγάλη ένταση. Τα τελευταία χρόνια το ίδιο ισχύει και για άλλα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να γνωρίζουμε και να προλάβουμε τα χειρότερα. 
Αρχικά ας διερευνήσουμε το εσωτερικό της γης μέσα από ένα λαχταριστό ζελέ και μέσα από παιχνίδια προσομοίωσης... Μόνο που ο σεισμός δεν είναι παιχνίδι και αυτό είναι το σημαντικότερο που θέλουμε να γίνει κατανοητό.
Η άσκηση σεισμικής ετοιμότητας σε όλους τους χώρους του σχολείου είναι η πρόληψη για κάθε πιθανή σεισμική δραστηριότητα. Επαναλαμβάνουμε πολλές φορές και συχνά μέσα στη σχολική χρονιά τα βήματα ώστε αν χρειαστεί, να δράσουμε γρήγορα, ψύχραιμα και οργανωμένα. 
Αν υπάρχουν τραπέζια, μπαίνουμε κάτω από αυτά κρατώντας τα πόδια των τραπεζιών. Αν δεν υπάρχουν τραπέζια διπλώνουμε το σώμα μας και προστατεύουμε το κεφάλι μας. Όταν οι κυρίες μας δώσουν την οδηγία βγαίνουμε με τρενάκι στο χώρο συγκέντρωσης στην αυλή μας. Όλα αυτά αναρτημένα σε έναν τοίχο του σχολείου μας να τα βλέπουμε ώστε να τα ανακαλέσουμε στη μνήμη μας αν χρειαστεί.
Τέλος ετοιμάσαμε και το σακίδιο έκτακτης ανάγκης. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση και διχογνωμίες για το περιεχόμενό του... Μάλιστα η κυρία Σοφία πρότεινε να βάλουμε φρούτα αλλά της εξηγήσαμε ότι χρειάζεται να βάλουμε μόνο τα απαραίτητα υλικά που θα διατηρηθούν και θα μας χρειαστούν, όπως ο φακός, τα χαρτομάντηλα, το νερό και τα ποτήρια, τα μπισκότα και διάφορα άλλα αναγκαία. Μάλιστα ο σάκος τοποθετήθηκε στη γωνιά των πρώτων βοηθειών που αποτελεί το πρώτο μας εργαστήρι δεξιοτήτων. 

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI