4 Οκτωβρίου – Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων

Προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να ενημερωθούν οι μαθητές μας για τα δικαιώματα των ζώων, την ποιότητα ζωής τους, τις υποχρεώσεις που έχει ο  ιδιοκτήτης ενός ζώου, επισκεφτήκαμε ένα κέντρο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης αφιερωμένο στο γαϊδουράκι ή αλλιώς έναν χώρο φιλοξενίας γαϊδουριών σε ανάγκη.

Τα γαϊδουράκια που είδαμε προέρχονται από διάφορα μέρη της χώρας μας (Νάξος, Καρπενήσι ). Όλα ήταν κακοποιημένα, παραμελημένα, βασανισμένα και μερικά από αυτά υποσιτισμένα.  Το καθένα είχε μια δική του λυπητερή ιστορία να αφηγηθεί. Κατέληξαν στο κέντρο φιλοξενίας όπου και τους δόθηκε η απαραίτητη φροντίδα και αγάπη, ώστε να μπορούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν την ζωή που τους αξίζει. Όλα ήταν παιχνιδιάρικα και ιδιαίτερα φιλικά με τα παιδιά.

Μάθαμε ότι δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ τα γαϊδουράκια μόνα τους. Η επαφή ολοκληρώνει την ευζωία τους, λειτουργεί αγχολυτικά και εξασφαλίζει ηρεμία και ασφάλεια. Η συντροφικότητα στα γαϊδουράκια είναι πολύ ισχυρή. Φιλίες που κρατάνε μια ζωή, σχέσεις πολύ στενές, με συμπεριφορές που δεν απέχουν και τόσο από τις δικές μας. Οι μαθητές έφυγαν από το κέντρο φιλοξενίας πλημμυρισμένοι από τρυφερά  συναισθήματα για τα τετράποδα ζωάκια.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει ανακηρυχθεί ο προστάτης των ζώων από την Καθολική Εκκλησία. Είναι η διεθνής ημέρα δράσης για τα δικαιώματα των ζώων.

Ήξερες ότι…

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα.

Πλέον, η νομοθεσία στη χώρα μας έχει αυστηροποιηθεί και η κακοποίηση των ζώων αποτελεί κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως 10 έτη. Ο ορισμός της κακοποίησης του ζώου, όπως έχει νομοθετηθεί, είναι ο εξής: ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, ιδίως με: δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό, μάχες μεταξύ ζώων και κτηνοβασία, αποτελούν σοβαρές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Συγγραφέας: 
Ελένη Κιόρογλου