Αφίσες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, σχολικού έτους 2022-2023

Οι αφίσες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, για το σχολικό έτος 2022 - 2023, είναι μία εξαιρετική δραστηριότητα που υλοποιήσαμε, με τα παιδιά από τις τάξεις Α’ έως και ΣΤ’. Παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας που έγινε στο 41º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης», σε έκθεση στους χώρους του Σχολείου μας και με διαδικτυακές αναρτήσεις, σε ευρύτερο κοινό. Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Θεοδώρα Χανδρινού.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος και την συμμετοχή μας στο Διεθνές Δίκτυο οικολογικών Σχολείων, τα παιδιά εργάστηκαν με ενθουσιασμό στις ομαδικές και ατομικές εικαστικές εργασίες τους. 

Περιβαλλοντικά θέματα και κρίσεις, δημιουργικός διάλογος, ενέργεια και ενημέρωση, είναι θέματα που αναπτύχθηκαν μέσα στην τάξη και έγιναν το έναυσμα για να δημιουργήσουν τα παιδιά τις αφίσες τους.

Οι στόχοι της δραστηριότητας ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η διάχυση των μηνυμάτων για την αειφορία και η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής και η βιωματική εμπειρία μέσα από την συνεργασία. Πετύχαμε τους στόχους και την ανάγκη ανάπτυξης μέσα από το «άνοιγμα του Σχολείου μας» ευρύτερα στην κοινωνία. Στην διάχυση των αποτελεσμάτων συνέβαλε η αλληλεπίδραση που είχαμε με άλλα Σχολεία.

Ιδιαίτερα χαρήκαμε τα μαθήματα που ήταν αφιερωμένα στο θέμα και αιστάνθηκα περήφανη, για τον δημιουργικό τρόπο που τα παιδιά προσέγγισαν τις διαθεματικές προεκτάσεις που πρότεινα, μέσα από την διδασκαλία των Εικαστικών. Αξιοποιήσαμε διαφορετικά υλικά όπως χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους, λαδοπαστέλ, νερομπογιές. Κάναμε συνθέσεις με μεικτά μέσα και υλικά προς ανακύκλωση, ενώ διασκεδάσαμε με τους πρωτότυπους συνδυασμούς που προέκυψαν. Με σπασμένα CD δημιουργήθηκαν ψηφιδωτά. Χάρτινες αυγοθήκες και κομμάτια από χρωματιστά χαρτόνια χειροτεχνίας αποτέλεσαν μέρος των κολάζ που έγιναν. Υφάσματα, πλαστικά καλαμάκια και μικρά πλαστικά διακοσμητικά στοιχεία ενώθηκαν στις αφίσες για την προώθηση του μηνύματος της ανακύκλωσης.

Επίσης, δημιουργήσαμε φωτογραφίες με ψηφιακή επεξεργασία, ώστε να ανταλλάξουμε ευχές και να αξιοποιηθεί η χρήση της τεχνολογίας, με δημιουργικό τρόπο στην διδασκαλία των Εικαστικών μαθημάτων.

Έγινε σύνδεση της δραστηριότητας με τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, που επίσης υλοποιούμε στο Σχολείο μας.

Στο πλαίσιο της δράσης συνεργασίας μεταξύ Σχολείων ανταλλάξαμε εικαστικά έργα με τα παιδιά από το 35º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας. Η αλληλεπίδραση ήταν καθοριστική για την διάχυση των μηνυμάτων και για την ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. 

Ένα μικρό δείγμα, από τα έργα των παιδιών, παρουσιάζεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν, όπως και στον παρακάτω σύνδεσμο.Από το 41º Δημοτικό Σχολείο Αθήνας «Νικόλαος Γύζης» χαιρόμαστε τα παρακάτω έργα.

https://blogs.sch.gr/arteducate/2022/12/18/afises-perivallontikis-eyaisthitopoiisis-scholikoy-etoys-2022-2023/

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!!

Θεοδώρα Χανδρινού

Εκπαιδευτικός, Ζωγράφος - Χαράκτρια 

 

Συγγραφέας: 
TheodoraChandrinou