Αλλάζουμε εμείς, όχι το κλίμα

Τη σχολική χρονιά 2022-23 οι μαθητές της Ε’ τάξης του σχολείου μας, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των δύο τμημάτων και την υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης, ασχολήθηκαν με δράση που αφορά την κλιματική αλλαγή, με έμφαση στην ανάγκη για ανακύκλωση και γνώμονα τη φράση «Προστατεύω τη Γη, το μοναδικό μου σπίτι».

Σκοπός τoυ project, που ξεκίνησε ως αφορμή από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, ήταν να αποσαφηνιστούν όροι που σχετίζονται με περιβαλλοντικά προβλήματα και να ευαισθητοποιηθούν μαθητές και πολίτες για τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος για τη μείωσή της.

Συνδέοντας τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με τη φιλαναγνωσία, οι 41 μαθητές της Ε΄τάξης εισάχθηκαν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου «Η Γκρέτα και οι γίγαντες» της Tucker Zoe. Με τη συμβολή της υπεύθυνης της σχολικής βιβλιοθήκης ακολούθησε συζήτηση και εμβάθυνση στο θέμα καθώς και μέσα από παρουσίαση πάνω στο θέμα αυτό, ζητήθηκε από τους μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες να δημιουργήσουν αφίσες σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (π.χ. κοινωνικές απειλές, εδαφικές απειλές, κτλ). Σκοπός της δραστηριότητας αυτής ήταν οι μαθητές της Ε’ τάξης να μοιραστούν τη γνώση με το υπόλοιπο σχολείο, στολίζοντας το χώρο του σχολείου με τις αφίσες.

Έχοντας ως στόχο οι μαθητές να αναλάβουν το ρόλο του ενεργού πολίτη, δανειστήκαμε χαρτοσακούλες από σούπερ μάρκετ της πόλης μας. Οι μαθητές, μετά από συζήτηση μέσα στην τάξη, ζωγράφισαν μηνύματα για το περιβάλλον πάνω στις σακούλες με θεματικές που αφορούσαν την ανακύκλωση, προστασία υδάτων, θαλασσών, κ.α. Στη συνέχεια οι μαθητές, με τη συνοδεία και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών τους, μοιράστηκαν σε σούπερ μάρκετ της πόλης και ξεκίνησαν να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο, να μοιράζουν τις χαρτοσακούλες στους πελάτες και να μοιράζονται τα δικά τους μηνύματα ώστε ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί στα θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Τελικός σταθμός της δράσης μας ήταν το ραντεβού μας με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου στο χώρο του Δημαρχείου. Οι μαθητές ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για τη δράση , τους στόχους της δράσης και τις προσδοκίες μέσα από αυτήν. Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική καθώς συζητήθηκαν θέματα για το περιβάλλον γενικά, πώς ο δήμος μας λειτουργεί ως προς την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και πώς ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Τέλος, οι μαθητές προσέφεραν ζωγραφισμένες χαρτοσακούλες στον Δήμαρχο για να θυμάται κι εκείνος πάντα τη σημασία της ανακύκλωσης.

Συγγραφέας: 
Χαραλαμπάκη Στέλα