Δημιουργία βοτανόκηπου στο χώρο του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου.

Οι μαθητές της Β' τάξης του σχολείου δημιούργησαν βοτανόκηπο με αρωματικά και θεραπευτικά φυτά (δυόσμο, δενδρολίβανο, δίκταμο, θυμάρι, ρίγανη, μαντζουράνα, μαλοτήρα, λεβάντα, φασκόμηλο και φλησκούνι). Έσκαψαν, φύτεψαν, κλάδεψαν, αποξήραναν και μοίρασαν στη σχολική κοινότητα πακετάκια με δείγματα από τα φυτά του κήπου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης, δημιουργήθηκαν ταμπέλες με πληροφορίες για την ονομασία των φυτών, την αρχαιοελληνική τους προέλευση, τη λατινική τους ονομασία και τις περιοχές στις οποίες φύονται. Τα ταμπελάκια είναι από ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες υλικό και δημιουργήθηκαν για καλλωπιστικούς και μορφωτικούς σκοπούς. Η δράση αυτή έγινε από την Περιβαλλοντική ομάδα του προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων  " Τα φυτά στη μυθολογία, στην τέχνη και στην ίαση".

Στην προσπάθεια αυτή πολύτιμη ήταν η βοήθεια του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, των καθηγητών, των μαθητών και όλου του προσωπικού του σχολείου. Ο στόχος είναι η βιωματική προσέγγιση της αξίας των βοτάνων στην καθημερινή μας ζωή μέσα από την ομαδικότητα και την επαφή με τη φύση. Στόχος είναι και η ανακάλυψη της ομορφιάς του κόσμου μέσα από την απλότητα και τη δύναμη που κρύβουν μέσα τους τα ταπεινά αυτά φυτά.

Όπως λέει και η μαντινάδα που έφτιαξαν οι μαθητές:

" Βασιλικό και ρίγανη, αρισμαρί και δυόσμο,

φασκόμηλο και δίκταμο τον ήθελα τον κόσμο "!

Συγγραφέας: 
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ