Εκστρατεία Ζωής- Οδηγός Πρώτων Βοηθειών

Ένα εργαστήριο δεξιοτήτων ξεκίνησε με αφορμή τις περσινές μας γνώσεις και δεξιότητες στις Πρώτες Βοήθειες. Εδώ μπορείτε να δείτε όλο το εργαστήριο δεξιοτήτων καθώς επίσης και την έντυπη και ηλεκτρονική μορφή του Οδηγού μας που είναι διαθέσιμος (στην έντυπη μορφή του) προς δανεισμό στα σχολεία του Ν. Χανίων. Φέτος  ο περσινός Στόχος Ζωής (δηλαδή ο εφοδιασμός απινιδωτή για την κοινότητα του Ταυρωνίτη που τελικά πετύχαμε) έγινε Εκστρατεία Ζωής με σκοπό την δημιουργία ενός Οδηγού Πρώτων Βοηθειών. Έτσι διεισδύσαμε περισσότερο στα βήματα παροχής Πρώτων Βοηθειών. Σε αυτό το ταξίδι είχαμε κοντά μας τον δικό μας ήρωα, τον άνθρωπο που μας στηρίζει, μας νιώθει, μας συμβουλεύει, μας επισημαίνει (με τον πιο όμορφο και ευγενικό τρόπο) τα λάθη και τις ελλείψεις μας, τον άνθρωπο που διδάσκει ανθρωπιά πρωτίστως, αυτόν τον "όμορφο" άνθρωπο και την όμορφη ομάδα του, τον Στέφανο Καπή και την ομάδα του από τους Σαμαρείτες Ερυθρού Σταυρού τμήματος Κισσάμου, γιατί "Οι πιο ωραίοι άνθρωποι είναι αυτοί που νιώθουν ευγνωμοσύνη, διαθέτουν ευαισθησία και κατανόηση της ζωής που τους γεμίζει με συμπόνοια, ευγένεια και ενσυναίσθηση. Οι ωραίοι άνθρωποι δεν προκύπτουν απλά" (Elisabeth Kubler Ross)

Με ιδιαίτερη χαρά κάναμε τις απαραίτητες προετοιμασίες να υποδεχτούμε τους αγαπημένους μας Σαμαρείτες. Ο χώρος γύρω μας δείχνει με κάθε λεπτομέρεια πώς νιώθουμε για τους επισκέπτες μας. Εμείς φροντίσαμε όλα να μαρτυρούν ζεστασιά, αγάπη, ενδιαφέρον... 

Η πρώτη γνωριμία με τους διασώστες του Ερυθρού Σταυρού είναι πάντα καθηλωτική... οι στολές,  ο εξοπλισμός, το άριστο πρωτόκολλο επικοινωνίας που τηρούν μεταξύ τους αλλά και με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σεβόμενοι κάθε ιδιαιτερότητα και πρωτίστως η ζεστασιά στα βλέμματά τους.... αυτή η ανθρώπινη θέρμη, το μεράκι και το πάθος για τη βοήθεια στον συνάνθρωπο που αναβλύζει από τις ψυχές τους και μας αγγίζει... είναι αρκετά για να διατηρήσουν το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών και όχι μόνο... Μια παρέα ανθρώπων που έχουν κοινό στόχο και παλεύουν μαζί.
Σιγά σιγά εισερχόμαστε σε νέες γνώσεις που ενθουσιάζουν.... τί κάνουν οι διασώστες σε μια έκτακτη ανάγκη; Λειτουργούν ομαδικά και μόνο έτσι προσφέρουν βοήθεια. Ας τους μιμηθούμε!
Άλλωστε η δύναμη της ομάδας δεν συγκρίνεται με την μοναξιά της μονάδας... Ένας κύκλος που μπορεί και να σπάσει αλλά θα τον βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ακόμα και από τις στάχτες του.. αυτό είναι η ομάδα! Θα περάσει κύματα, προβλήματα, συμφορές, δυσκολίες αλλά πάντα θα βρίσκει τρόπο να γίνεται αλυσίδα. 

Δεν μας έφτασε ο χρόνος με τον κύριο Στέφανο και την ομάδα του, θέλουμε κι άλλα πολλά να ρωτήσουμε και να μας μεταδώσει. Μας υποσχέθηκε όμως ότι θα ξανάρθει εντός της σχολικής χρονιάς- και αυτά δεν ξεχνιούνται! Τώρα θα τους χαρίσουμε κι εμείς λίγες όμορφες στιγμές. Ήρθε η στιγμή να παρουσιάσουμε τον Οδηγό μας, αυτόν που μας έκανε την τιμή να προλογίσει ο κύριος Στέφανος με τα πιο ενθαρρυντικά λόγια! Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην καλέσουμε και τους γονείς σε αυτή την σημαντική στιγμή μας. 
Τελειώνοντας χαρίσαμε ένα αντίτυπο στον εμπνευστή μας (μάλλον στοχεύσαμε κοντά στο κέντρο της καρδιάς!) για να θυμάται ότι είναι ο λόγος που αγαπήσαμε τόσο πολύ την βοήθεια στον συνάνθρωπο και μακάρι να γίνει ο λόγος για πολλά ακόμη σχολεία! Άλλωστε οι σούπερ ήρωες είναι ανάμεσά μας και ευτυχώς είναι πολλοί!!!
Για το τέλος κρατήσαμε το καλύτερο! Η συγκίνηση ήταν εμφανής από όλους κι εμείς οι εκπαιδευτικοί νιώσαμε να μας πνίγει το συναίσθημα.. οπότε ένα τραγούδι στοχευμένο φυσικά ίσως να επιφέρει την αποσυμφόρηση. Αλλά ίσως και όχι.... "Κι αν μπουν βουνά αναμεσά μας, θα τ' ανεβούμε μέχρι τη κορφή. Κι αν μπούνε θάλασσες ανάμεσά μας, θα κολυμπήσουμε ως το ίδιο το νησί. Κι αν γίνει πόλεμος και πέσουν σφαίρες, θα τις περάσουμε σφιχτά αγκαλιά τις μέρες. Κι αν ένα τοίχο για εμπόδιο μας υψώσουν, θα περπατήσουμε ως τα τούβλα να τελειώσουν. Γιατί; Γιατί είμαστε ομαδάρα δυνατή!!!" Το τραγούδι είναι του Φ. Δεληβοριά "Γιατί είμαστε οικογένεια". Εμείς το παραλάξαμε λίγο γιατί είμαστε ομάδα και είναι το τραγούδι που λέμε καθημερινά για καλημέρα. Θέλουμε να ξεκινάμε τη μέρα μας με την σκέψη της ομάδας!

Η αναμνηστική μας καθιερωμένη φωτογραφία με τους οδηγούς στο χέρι. Ο κύριος με την κόκκινη στολή δεν τον άφησε από τα χέρια του, τον κρατούσε σαν κάτι πολύτιμο.... Αυτό στόχευσε στις δικές μας καρδιές κύριε Στέφανε... 

Η επόμενη μέρα μας βρήκε γεμάτους από αυτή την εμπειρία... Μια σύγκριση των εθελοντών Σαμαρειτών και του αρχηγού τους με τον άγιο Βασίλη και τους βοηθούς του ήταν αναπόφευκτη και όχι μόνο λόγω παρουσιαστικού αλλά λόγω ψυχής... Είναι άλλωστε τιμή μεγάλη να σε παρομοιάζουν τα παιδιά με τον άγιο Βασίλη... Στέλνουμε τις ευχαριστίες μας με τις ζωγραφιές μας που μόνο χαμόγελα και ανθρωπιστική βοήθεια δείχνουν... Πολλοί μαθητές αποφάσισαν ότι μεγαλώνοντας θα γίνουν εθελοντές.... η πιο ελπιδοφόρα δήλωση από νέους ανθρώπους! Αυτοί οι ΟΜΟΡΦΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ του Ερυθρού Σταυρού, να γίνουν παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα!

Συγγραφέας: 
SOFIA PETRIKI