Erasmus+ «Τρόφιμα στα Σχολεία και Κλιματική Αλλαγή»

Συμμετοχή του 5ου Γ/σίου Αγίας Παρασκευής «Λέλα Καραγιάννη» στην Ελληνική Εταιρεία της Φύσης - ΥΠΑΙΘΑ - Οικολογικά Σχολεία - Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+project: ΚΑ210-59Φ69Ψ46  «Food in schools and climate change - what is the connection? I take action!»

«Τρόφιμα στα σχολεία και κλιματική αλλαγή - ποια είναι η σύνδεση; Aναλαμβάνω δράση!».

Διάρκεια έργου: 1 Δεκεμβρίου 2023 – 30 Ιουνίου 2025.

Το Ευρωπαϊκό έργο Erasmus+: «Food in schools and climate change - what is the connection? I take action!», δηλαδή  «Τρόφιμα στα σχολεία και κλιματική αλλαγή - ποια είναι η σύνδεση; Aναλαμβάνω δράση!» σχετίζεται με τη σημασία της υπεύθυνης διατροφής σε νηπιαγωγεία και σχολεία, με το αποτύπωμα άνθρακα των τροφίμων και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον, την στάση απέναντι στη σπατάλη τροφίμων, τη σημασία της συμπερίληψης τοπικών και εποχιακών τροφίμων στη διατροφή, τη βιώσιμη μαγειρική (γνωρίζοντας τοπικά πιάτα, προετοιμάζοντας ένα μενού χαμηλών εκπομπών άνθρακα), το αποτύπωμα άνθρακα μεμονωμένων τροφίμων, τη σημασία της βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης, τη γνώση ολόκληρης της διαδρομής του φαγητού (σε σχέση με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον), τον αντίκτυπο των απορριμμάτων.

Από τις 13 έως τις 16 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 1η κινητικότητα εκπαιδευτικών από την Ελλάδα στη Σλοβενία, μαζί με Σλοβένους εκπαιδευτικούς και δασκάλους που συμμετέχουν στο έργο Erasmus+. Η διεθνής κινητικότητα είχε ως στόχο τη γνωριμία με το έργο των σλοβενικών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων αλλά και πανεπιστημιακών σχολών, στο πλαίσιο του έργου, το οποίο σχετίζεται με τα τρόφιμα και την κλιματική αλλαγή και θα διαρκέσει έως τον Ιούλιο του 2025.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι Έλληνες εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τις σχολικές μονάδες: Leskovec pri Krškem Primary School - Veliki Podlog, Kindergarten Antona Medveda Kamnik - Μονάδα Pestrna unit, julij Primary School (for children with special needs),  Faculty of  Education Ljubljana, Kinfergarten Otona Župančiča Unit, Primary school Pohorskega odreda Slovenska Bistric, Župačiča Slovenska Bistrica Mlinčk unit. Επισκέφτηκαν, επίσης, το Altermed & Flora Fair, μια υπερ-Έκθεση, όπου, την Παρασκευή και το Σάββατο περιηγήθηκαν στα περίπτερα των Οικολογικών σχολείων της Σλοβενίας, τα οποία  παρουσίασαν παιδαγωγικά εργαστήρια, με θέμα το «Υπεύθυνο φαγητό». Οι συμμετέχοντες πήγαν και στον βοτανόκηπο Majnika, όπου ενημερώθηκαν για την οικολογική και βιοδυναμική παραγωγή βοτάνων και βλαστών και τη σημασία της συνεργασίας με τοπικούς παιδικούς σταθμούς και σχολεία.

Το έργο στοχεύει στην επιμόρφωση και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών με τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τη διατροφή στα σχολεία, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Η ανταλλαγή καλών πρακτικών για την εκπαίδευση για την αειφορία, μεταξύ των δύο χωρών, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θετικής στάσης των νέων απέναντι στη βιώσιμη διατροφή και στο περιβάλλον γενικότερα.

Τον Μάρτιο του 2025 πραγματοποιήθηκε η 2η κινητικότητα, η οποία περιελάμβανε και τη συμμετοχή ελληνικού Περιπτέρου έκθεσης παραδοσιακών οικολογικών προϊόντων των Οικολογικών Σχολείων, στο Altermed & Flora Fair, μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες εκθέσεις-διοργανώσεις της Σλοβενίας. 

Τον Οκτώβρη του 2024 πραγματοποιήθηκε η 1η κινητικότητα των Σλοβένων εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και τον Μάιο του 2025 πραγματοποιείται η 2η κινητικότητα. Τους Σλοβένους εκπαιδευτικούς θα υποδεχτεί το σχολείο μας.

Συγγραφέας: 
Ευστ. Οικονόμου ΠΕ02