Συμμετοχή εκπαιδευτικών 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου σε βιωματικό σεμινάριο για τη Μεσογειακή Διατροφή και Κρητική Δίαιτα.

Τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου μας δήλωσαν συμμετοχή κι επελέγησαν από το ΚΠΕ Ιεράπετρας, στο θεματικό δίκτυο του οποίου είναι μέλη, να παρακολουθήσουν το βιωματικό σεμινάριο για τη Μεσογειακή Διατροφή και την Κρητική δίαιτα, που  διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας και το Γεωπάρκο Σητείας.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε 3μερο επιμορφωτικό, βιωματικό σεμινάριο, 19 ωρών, δια ζώσης, σε εκπαιδευτικούς, με τίτλο: «Η Μεσογειακή Διατροφή στο χθες και στο σήμερα. Εφαρμογή στην εκπαίδευση» στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας, στη Σητεία, στις 29, 30 & 31 Μαρτίου 2024.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων/ουσών για τις βασικές αρχές της Μεσογειακής Διατροφής και τα πρόσφατα, επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα. Οι εκπαιδευτικοί με τρόπο βιωματικό διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ Διατροφή- Περιβάλλοντος και Υγείας, ενημερώθηκαν για τα θρεπτικά συστατικά των τοπικών προϊόντων (ελαιόλαδο, μέλι. εδώδιμα αυτοφυή χόρτα της Κρήτης, σητειακό ξύγαλο κ.α), ενώ επισκέφτηκαν μονάδα επεξεργασίας μελιού και ελαιολάδου. Η τελευταία ημέρα μάλιστα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ,καθώς οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το χωριό Χαμέζι και συμμετείχαν στη συγκομιδή άγριων χόρτων και τη παρασκευή παραδοσιακών μεζέδων με τη συνεισφορά των μελών του πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής.

Εν κατακλείδι, στο πλαίσιο του σεμιναρίου ανιχνεύσαν τον ρόλο της Μεσογειακής Διατροφής από το παρελθόν μέχρι το σήμερα, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, με σκοπό την ανάπτυξη διατροφικών δεξιοτήτων που να προάγουν μια διατροφή βιώσιμη για το περιβάλλον.

Η αξιοποίηση των δεξιοτήτων αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία καθώς και η σύνδεσή τους με την εκπαίδευση για την αειφορία θεωρείται ουσιαστική προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να ακολουθήσουν τον μεσογειακό τρόπο Διατροφής.

 

Συγγραφέας: 
ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΤΕΙΝΑΚΗ