Από τη Θερμή  στο  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων !

          Έξι μαθητές του σχολείου ζωντανεύουν  ισάριθμες ιστορίες του παρελθόντος

          στο 2ο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ιστορίες για ν’ ακουστούν!».  

           παίρνοντας συνεντεύξεις από συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα .

@ Με έξι ηχογραφημένες  ιστορίες  μαθητών  και μαθητριών, που υποβλήθηκαν χθες ,  συμμετέχει το σχολείο μας στον 2ο μαθητικό διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: «Ιστορίες για ν’ ακουστούν!».  Οι ηχογραφημένες ιστορίες τους επεξεργάστηκαν και μορφοποιήθηκαν  στα πλαίσια του προγράμματος "Ψηφιοποιώ την ιστορία του τόπου μου" του σχολείου.  Οι μαθητές και οι ιστορίες τους είναι οι παρακάτω:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΚΑΡΑΧΑΡΙΣΗΣ :  Ο παππούς μου ο εύζωνας 

Ένας μαθητής συζητά με  τον παππού του, που υπηρέτησε  Εύζωνας την περίοδο 1961-1963. Μαθαίνει πολλά και το  πως μεγάλωσε, τρώγοντας  μόνο χόρτα και  αυγά από τις κότες και πίνοντας  γάλα από την κατσίκα τους. Αυτές οι πλούσιες σε ασβέστιο  τροφές τον βοήθησαν να φτιάξει  ατσάλινο σκελετό κα πολύ λεβέντικο παράστημα.

ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥ  ΚΙΟΛΕ : Από τη Θερμή της Λέσβου  στη λίμνη Ταγκανίκα

Μια μαθήτρια μαθαίνει ότι ο θαλασσόλυκος παππούς της  άφησε τη Θερμή και πήγε στη λίμνη Ταγκανίκα της Αφρικής, όπου έγινε καπετάνιος σε ψαροκάϊκο. Αυτό γίνεται αφορμή για να ψάξει περισσότερο τη ζωή του και να μάθει  πολλά που δεν ήξερε. Μεταξύ αυτών και  το «κόψιμο» των καϊκιών, πράγμα  που πλήγωσε βαριά τον  προπάππο  της.

………………………………………………………………………………………………..

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΣΠΑΝΟΣ : Οι χάρτες στο καφενείο

Ο μαθητής συζητά με τον πρώην Δήμαρχο Δ. Καμενή και μαθαίνει για το ρόλο των καφενείων παλιότερα και γιατί στο  καφενείο του πρώην Δημάρχου υπήρχαν τριών ειδών χάρτες που ο καθένας τους  εξυπηρετούσε διαφορετικές ανάγκες των θαμώνων.

ΣΤΕΛΙΟΣ  ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ : Γνωριμία με τη Λεσβιακή  Ποτοποιία  «Ματθαίου»

Ένας μαθητής  βοηθά τον πατέρα του στην ποτοποιία Ματθαίου και εντυπωσιάζεται από τις έγχρωμες ετικέτες  των ποτών (πριν ένα αιώνα) καθώς και τα πολλά βραβεία της.   Κυρίως  όμως από την προσωπικότητα του ιδρυτή της Ι. Ματθαίου .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΑΣ: Δυο  αγροτόπαιδα   προϋπαντούν τον Μίκη το 1964

Μια φωτογραφία από το αρχείο του παππού  εξάπτει τη φαντασία  του μικρού εγγονού, που τον παρακολουθεί να του  διηγείται γεγονότα από την δεκαετία του 1960.   Μεταξύ αυτών και η υποδοχή του Μίκη Θεοδωράκη το 1964 στο Μανταμάδο. 

ΜΑΡΙΑ-ΑΝΝΑ ΨΑΘΑ : Τα ταξίδια του παππού μου

Μια μαθήτρια  ζωντανεύει  στο μυαλό της τα ταξίδια του παππού της μέσα από τις διηγήσεις του πατέρα της : Τα υπερωκεάνια της μετανάστευσης (την περίοδο 1955-1965) , τα πρώτα κρουαζιερόπλοια στο Αιγαίο  (τη δεκαετία του1950) , αλλά και περιστατικά με  ναυάγια , επιθέσεις από πειρατές και πολλά άλλα.

..........................................................................................................................................

@ Ευχόμαστε στους 6 μαθητές μας καλή επιτυχία στον διαγωνισμό και τους ευχαριστούμε για την προσπάθειά τους. Ευχαριστούμε επίσης τους γονείς τους, που τους συμπαραστάθηκαν στην προσπάθειά τους και ιδιαίτερα την πληροφορικό του σχολείου Μαρία-Δώρα Περιστέρη, που επιμελήθηκε τις ηχογραφήσεις, που έγιναν.

Συγγραφέας: 
avalesis