Ο κάδος ανακύκλωσης της τάξης. Θέλω να ζω σε έναν τόπο καθαρό.
Αφού συζητήσαμε με τα παιδιά, για τα πολλά σκουπίδια που υπάρχουν στην αυλή του Νηπιαγωγείου μας, αρχίσαμε να κάνουμε προτάσεις αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Ειπώθηκαν από τα παιδιά πολλές ιδέες αντιμετώπισης του φαινομένου: "πετάω τα σκουπίδια όπου βρω, στα σχολεία, στις αυλές, στους δρόμους, στα πάρκα και αλλού", δυστυχώς.
Μία πρώτη άποψη, ήταν να δημιουργήσουμε τον πρώτο κάδο ανακύκλωσης-πράσινο κάδο, όπως τον ονόμασαν τα παιδιά, στην τάξη μας. Έτσι, όσα σκουπίδια βρίσκουμε στην αυλή μας, τα οποία ανακυκλώνονται, θα τα μαζεύουμε και θα τα πετάμε εκεί. Ο Πράσινος Κάδος μας θα δέχεται σκουπίδια από χαρτί και πλαστικό. Μέσα στον κάδο αυτό, θα πετάμε επίσης τα συγκεκριμένα ανακυκλώσιμα υλικά, (χαρτί και πλαστικό), τα οποία προκύπτουν και από την τάξη μας και τις δραστηριότητές μας, ή από την ώρα του φαγητού μας.
Με το που τοποθετήθηκε ο Πράσινος Κάδος στην τάξη, τα παιδιά δεν προλάβαιναν, έτρεχαν όλα με το παραμικρό χαρτάκι ή πλαστικό να το πετάξουν εκεί που πρέπει.Μπράβο παιδιά μας. Είστε οι μικροί μας οικολόγοι ήρωες.
Η δεύτερη σκέψη των παιδιών ήταν, να μεταδώσουμε την ανησυχία για το πλήθος σκουπιδιών που συναντάμε πεταμένα στο σχολικό χώρο και όχι μόνο.
Έτσι αποφασίσαμε όλοι μαζί, να ετοιμάσουμε τις πινακίδες και τα πανό μας και να μεταφέρουμε τα μηνύματά μας, για ένα καθαρό σχολείο, έναν καθαρό τόπο, τον τόπο στον οποίο όλοι ζούμε.
Βγήκαμε όλοι μαζί στην αυλή του δημοτικού σχολείου, που βρίσκεται δίπλα στο νηπιαγωγείο μας. Φωνάξαμε τα συνθήματά μας, κρατώντας τα πανό μας.
Στη συνέχεια μεταφέραμε τη θέλησή μας για ένα καθαρό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, γύρω από το σχολείο μας. Κινηθήκαμε στις γύρω γειτονιές, απευθυνόμενοι σε όλους όσους κατοικούν στον τόπο αυτό.