Η «Δημιουργική γραφή» στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου
Με πολύ μεγάλη χαρά υποδέχτηκαν την Τρίτη, 11 Μαρτίου 2025, μαθητές/τριες της Β΄ τάξης του 10ου Γυμνασίου Βόλου τις κυρίες Δέσποινα Λάππα – Κόντου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και συγγραφέα καθώς και Κυριακή Δανιηλίδου, συνταξιούχο εκπαιδευτικό και θεατρολόγο, που διετέλεσε και διευθύντρια του 10ου Γυμνασίου Βόλου, στο πλαίσιο ενημέρωσης σχετικά με τη δημιουργική γραφή. Η ενημέρωση αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ομιλιών, ενημερώσεων και δράσεων των μαθητών της Β’ τάξης της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, με κεντρικό άξονα την κατάκτηση γνώσεων, την επίγνωση ικανοτήτων και δεξιοτήτων προς το δρόμο της Αυτογνωσίας, του Αλληλοσεβασμού και της Ενσυναίσθησης.
Οι δυο κυρίες κλήθηκαν να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τους /τις μαθητές/τριες του σχολείου, γύρω από τον τρόπο και τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται κάθε φορά, κατά την απόπειρα συγγραφής διηγημάτων και μυθιστορημάτων. Η κ. Λάππα-Κόντου μοιράστηκε με τα παιδιά τους λόγους, που αποτέλεσαν κάθε φορά το «έναυσμα» για τη συγγραφή των έξι προσωπικών μυθιστορημάτων της παρουσιάζοντας έτσι τα πιθανά κίνητρα που μπορεί να ωθήσουν κάποιον / κάποια στη συγγραφή. Ιστορίες φανταστικές ή αληθινές, ίσως και προσωπικές, γεγονότα πραγματικά ή προϊόντα μυθοπλασίας και φαντασίας του καθενός, μπορούν να κινήσουν έναν επίδοξο συγγραφέα στην καταγραφή τους και στη συγγραφή ιστοριών και παραμυθιών. Υπαρκτά ή μη πρόσωπα, βιώματα προσωπικά ή άλλων, προβληματισμοί και αφηγήσεις τρίτων μπορούν να αποτελέσουν την κεντρική ιδέα και τη ραχοκοκαλιά της κάθε ιστορίας, που ξετυλίγεται ανάμεσα στις σελίδες του εκάστοτε βιβλίου. Η προσωπική έρευνα και η αναζήτηση πληροφοριών, θεωρείται σε πολλές περιπτώσεις αναγκαία για την ακριβή και λεπτομερή περιγραφή τοπίων, προσώπων και καταστάσεων, όπως μας εξήγησε η συγγραφέας, για το λόγο αυτό ποικίλει χρονικά και η ολοκλήρωση της κάθε συγγραφής.
Μέσα σε ένα πολύ όμορφο, άκρως φιλικό και μαγευτικό περιβάλλον, η κ. Λάππα-Κόντου κατάφερε να ταξιδέψει του μαθητές σε άλλες εποχές και τόπους μακρινούς, σε ιστορίες προσωπικές αλλά και άλλων συνεπαίρνοντας τους ακροατές της. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και το δεύτερο μέρος της ενημέρωσης, όπου η κ. Δανιηλίδου διάβασε με θεατρικό και άκρως δραματοποιημένο ύφος αποσπάσματα του τελευταίου βιβλίου της κ. Λάππα – Κόντου («Κοίτα, ξημερώνει»), επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο τη δημιουργία διαφόρων εικόνων και συναισθημάτων στα παιδιά σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο.
Στη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκαν όλοι οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν για μια ολοκληρωμένη και πετυχημένη συγγραφή, όπως το «ποιος, πού, πώς, πότε και γιατί» ενός γεγονότος ή ενός προσώπου, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την κεντρική ιδέα ή τον κεντρικό ήρωα του εκάστοτε μυθιστορήματος. Μέσω μιας φράσης, που δημιουργήθηκε εκείνη την ώρα, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να εμπνευστούν και να γράψει ο καθένας / η καθεμία ένα μικρό διήγημα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ως άσκηση «εμπέδωσης» όλων των προαναφερθέντων πληροφοριών. Οι μαθητές/τριες το διασκέδασαν αρκετά και κατάφεραν να συνειδητοποιήσουν, πόσο αυθόρμητα και εύκολα ή δύσκολα μπορεί κανείς να ξεκινήσει να γράφει και να ξετυλίγει μια ιστορία. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα είχαν το θάρρος και τη θέληση να διαβάσουν τις ιστορίες που έγραψαν και να δεχτούν τα συγχαρητήρια των κ. Λάππα-Κόντου και Δανιηλίδου για το εγχείρημά τους αυτό.
Με την ευχή, τόσο από τους μαθητές / μαθήτριες όσο και από τη Διευθύντρια, την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, κ. Ευγενία-Χριστίνα Πόπη και τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς, να υπάρξει σύντομα μια επόμενη συνεργασία με τις κ. Λάππα-Κόντου και Δανιηλίδου, έληξε αυτή η τρίωρη ενημέρωση με θέμα τη δημιουργική γραφή αφήνοντας πολύ ευχάριστα και συγκινητικά συναισθήματα σε όλους, καθώς όπως έγινε ευρύτερα αντιληπτό «μια ιστορία τη ζεις και τη βιώνεις, είτε τη γράφεις είτε τη διαβάζεις».