Η οικολογική ομάδα μαθαίνει, σχεδιάζει, δημιουργεί, εμπνέει...
Φεβρουάριος – Μάιος 2025
- Οργάνωση και σχεδιασμός
Οι μαθητές/τριες της ομάδας καθορίζουν την πολιτική τους για το Οικολογικό Σχολείο που θέλουν να δημιουργήσουν και συναποφασίζουν τα βήματα τους σύμφωνα με αυτήν.
- Ενημέρωση και βιωματική μάθηση
Στο πλαίσιο της προώθησης κουλτούρας χαμηλής κατανάλωσης, προστασίας του περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας πραγματοποιείται εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο της MEL, της εταιρίας ανακύκλωσης χάρτου και παραγωγής χαρτονιού. Η ενημέρωση αφορά πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, αλλά και πληροφορίες για την ενεργειακή κατανάλωση με την ελάχιστη επιβάρυνση για το περιβάλλον. Η εταιρία παράγει χαρτόνι από 100% ανακυκλώσιμο χαρτί και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δημιουργώντας «έναν κλειστό και βιώσιμο κύκλο ζωής του προϊόντος». https://www.melpaper.com/default
- Βιωματικά έργα & πρωτοβουλίες με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο
Η ομάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που συνυφαίνουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με την κοινωνική προσφορά:
- Συγκέντρωση μπουκαλιών (πλαστικό, αλουμίνιο) με στόχο την ανακύκλωση τους στο Πάρκο Ανακύκλωσης του Λαγκαδά (Θεσσαλονίκη). https://www.antapodotiki.gr/el
Η επίσκεψη στο Πάρκο έχει διπλό χαρακτήρα: α) Ενημέρωση από τους υπεύθυνους του Πάρκου για την αναγκαιότητα υιοθέτησης πρακτικών και συνηθειών που προστατεύουν τα οικοσυστήματα και ελαχιστοποιούν τα απόβλητα και β) Συμμετοχή στη διαδικασία ανακύκλωσης με ανταποδοτικό όφελος και διαμόρφωση νοοτροπίας ευθύνης προς το περιβάλλον. Με τα κουπόνια που αποκτούνται μέσω της ανακύκλωσης αγοράζονται τρόφιμα τα οποία δίνονται στο Πρόγραμμα του Ενεργού Πολίτη. Αυτή η δράση αποτελεί το θεμέλιο για περαιτέρω πρωτοβουλίες με στόχο: α) την προστασία του περιβάλλοντος, β) την κοινωνική προσφορά και γ) την καλλιέργεια της λογικής της επαναχρησιμοποίησης (ρούχα, βιβλία κ.ά.)
- Συνεργασίες/δικτύωση, διάχυση της πολιτικής και παρεμβάσεις στο σχολείο
- Επικοινωνία για ενημέρωση, διευκρινήσεις και προτάσεις στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας με εκπρόσωπο του «Κύκλου», του Εργαστηρίου Κυκλικότητας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας incommon. https://www.incommon.gr/project/kyklos/
-Προώθηση της κουλτούρας χαμηλής κατανάλωσης και των αρχών της κυκλικής οικονομίας με τη διάχυση του οράματος και της πολιτικής της ομάδας. Συγκεκριμένα, γίνονται τακτικές ενημερώσεις και προσπάθειες εμπλοκής των συμμαθητών/τριών στις δράσεις της ομάδας με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας. Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει και τους/τις μαθητές/τριες του συστεγαζόμενου Γυμνασίου.
-Αποστολή επιστολής στον Δήμο με αίτημα την παροχή κάδων ανακύκλωσης εσωτερικών χώρων.
-Τοποθέτηση των κάδων σε αίθουσες και κοινόχρηστους χώρους του σχολείου για συλλογή:
α) μπουκαλιών (πλαστικό/αλουμίνιο - ανακύκλωση) και β) αντικειμένων που δεν χρησιμοποιούνται πια από τους κατόχους τους, όπως ρούχα και βιβλία (επαναχρησιμοποίηση).
-Ενημερωτική και ερμηνευτική σήμανση στους κάδους με σκοπό την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας.
- Συνεχιζόμενη/ενεργή δράση
Η δράση συγκέντρωσης υλικών ολοκληρώνεται λίγο πριν τη λήξη των μαθημάτων του σχολικού έτους 2024-2025 και στοχεύει:
- Στην ανακύκλωση και τον περιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
- Στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών κυκλικής οικονομίας, όπως η επαναχρησιμοποίηση.
Πριν την έναρξη υλοποίηση της τελευταίας δράσης οι μαθητές/τριες επικοινώνησαν με το Παπάφειο Ίδρυμα, το Ορφανοτροφείο "Η Μέλισσα", Τα παιδικά χωριά SOS, Το Χαμόγελο του Παιδιού και την εταιρεία ΚΡΕΙΤΤΟΝ. Στόχος ήταν η καταγραφή αναγκών και ο σχεδιασμός προσφοράς στο πλαίσιο μιας συνειδητής και οικολογικά ευαίσθητης δράσης. Η ολοκλήρωση των δράσεων σηματοδοτείται με την παράδοση ρούχων, βιβλίων και τροφίμων (μέσω των κουπονιών που συγκεντρώθηκαν από την ανακύκλωση) στους φορείς που πραγματικά τα έχουν ανάγκη.Η συγκεκριμένη πράξη δεν αποτελεί απλώς το τέλος μιας σειράς περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών, αλλά την κορύφωση ενός οράματος που συνδυάζει την περιβαλλοντική υπευθυνότητα με την κοινωνική αλληλεγγύη. Οι μαθητές/τριες, μέσα από βιωματική εμπλοκή, καλλιέργησαν οικολογική συνείδηση όχι μόνο μέσω της θεωρητικής ενημέρωσης, αλλά και μέσα από πράξεις με πραγματικό αντίκτυπο. Η ανακύκλωση συνδέθηκε με την επαναχρησιμοποίηση, η υπευθυνότητα με την προσφορά, και η αειφορία με την ελπίδα για έναν πιο ανθρώπινο και δίκαιο κόσμο.