1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης
Τα νέα του Σχολείου μας

Μια πολύχρωμη νότα ήρθε να προστεθεί στην καθημερινότητα των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας, χάρη στη δράση ανανέωσης της αυλής μας. Με τη στήριξη και την εθελοντική εργασία μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του σχολείου, φρεσκαρίστηκαν παλιά μοτίβα και ζωγραφιές, δίνοντάς τους νέα πνοή. Η επιλογή να ανανεωθούν υπήρξε συνειδητή: πρόκειται για μια μικρή, αλλά ουσιαστική, πράξη επαναχρησιμοποίησης και σεβασμού προς το περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο, η αυλή μας έγινε πιο φιλόξενη, πιο δημιουργική.

Με αφορμή το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος, οι μαθητές της Α΄ τάξης ακολούθησαν το νερό στο συναρπαστικό του ταξίδι μέσα στη φύση. Έμαθαν για τα στάδια που διανύει στον φυσικό του κύκλο, παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, συζήτησαν και κατέγραψαν τις γνώσεις τους σε δημιουργικά φύλλα εργασίας. Φυσικά, δεν έλειψαν τα χρώματα και η φαντασία, όπου κάθε στάδιο του ταξιδιού "ζωντάνεψε" μέσα από τις ζωγραφιές των παιδιών!

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων και της ευαισθητοποίησης των μαθητών/τριών γύρω από ζητήματα ανακύκλωσης και βιώσιμης ανάπτυξης, οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ και Δ΄ τάξης (τμήματα Δ1 και Δ2) του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της εταιρείας ΜΕΛ, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Γέφυρας του Νομού Θεσσαλονίκης.

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Παναγιώτας Δημητρίου, πραγματοποίησαν έξι μαθήματα στα Αγγλικά με θέμα τη «Διαχείριση Απορριμμάτων». Κατά τη διάρκεια αυτών των μαθημάτων, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τους βασικούς κανόνες σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων στο σχολείο.
Για την εκμάθηση του θέματος, χρησιμοποιήθηκαν ποικίλα εκπαιδευτικά μέσα, όπως:

Με αφορμή τον μύθο του Ερυσίχθονα από την ελληνική μυθολογία και την καταστροφή των δέντρων από το ιερό άλσος της θεάς Δήμητρας, οι μαθητές/τριες της Ε’ τάξης προβληματίστηκαν στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής για την αλόγιστη εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που στοχεύουν κυρίως στο οικονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης στη Β' τάξη και με αφορμή την ενότητα "Το νερό", οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν με ενδιαφέρον και δημιουργικότητα τον κύκλο του νερού. Η διδακτική πορεία ξεκίνησε με την παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού βίντεο, το οποίο παρουσίασε με τρόπο παραστατικό και κατανοητό τις φάσεις αυτού του φυσικού φαινομένου. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση, όπου τα παιδιά μοιράστηκαν τις απορίες και τις σκέψεις τους.

Οι μαθητές της Β2 ανέλαβαν ρόλο ντετέκτιβ και ξεκίνησαν μια συναρπαστική εξερεύνηση σε διάφορα σημεία του σχολείου, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, με στόχο να εντοπίσουν την ύπαρξη νερού.
Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους, παρατήρησαν τα εξής:
Στην αυλή του σχολείου υπήρχαν σημεία που ήταν βρεγμένα, χωρίς να έχει βρέξει.
Στα χόρτα εντόπισαν μικρές σταγόνες νερού.
Μέσα στον κορμό ενός πεύκου, ένας μαθητής φώναξε πως εντόπισε νερό.

Στα πλαίσια της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, βασισμένο στο σχέδιο διδασκαλίας της εκπαιδευτικού Χρήστου Μαρίας (https://adulteduc.gr/wp-content/uploads/attachments/sxesi_anthrwpos_peri...), το οποίο ενσωματώνει τη μέθοδο της μετασχηματίζουσας μάθησης μέσω της τέχνης, χρησιμοποιήσαμε αρκετά στοιχεία από αυτό το σχέδιο στην προσέγγισή μας και τα τροποποιήσαμε για να ταιριάξουν στις ανάγκες των μαθητών/τριών.

Η 18η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μπαταρίας» προς τιμήν του Ιταλού επιστήμονα Αλέξανδρου Βόλτα, ο οποίος γεννήθηκε αυτή την ημέρα και εφηύρε την πρώτη μπαταρία το 1800. Οι μπαταρίες αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας. Διευκολύνουν την καθημερινότητά μας, όμως αν δεν ανακυκλωθούν σωστά, οι τοξικές ουσίες τους μπορεί να καταλήξουν στην τροφική αλυσίδα και να επηρεάσουν αρνητικά το περιβάλλον.
Σελίδες
Στο νέο προσφυγικό οικισμό του Αγίου Αθανασίου πρωτολειτούργησε δημοτικό σχολείο το έτος 1924, που στεγάστηκε σε μια ξύλινη παράγκα μέσα στον χώρο του σημερινού ναού της Ζωοδόχου Πηγής . Το 1932 άρχισε να κτίζεται το σημερινό διδακτήριο του σχολείου και δέχτηκε τους μαθητές το 1934 περίπου. Στην Κατοχή το σχολείο έκλεισε και ξανάνοιξε το 1946. Στο σχολείο φοιτούσαν πολλά παιδιά και η οργανικότητά του έφτασε τις 12 θέσεις δασκάλων, χωρίς τις θέσεις των ειδικοτήτων. Ανήκει στα διευρυμένου τύπου ολοήμερα δημοτικά σχολεία, ενώ το φετινό σχολικό έτος 2024-2025 λειτουργεί ως 10θέσιο.