1ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης - Ηρώ Κωνσταντοπούλου
Τα νέα του Σχολείου μας

Στα πλαίσια της ενασχόλησής μας με τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων μας, η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφθηκε την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025 τη ΦΟΣΔΑ Λακωνίας. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν μια παρουσιάση απο τον διευθυντή της μονάδας κ. Δαράκη Γεώργιο όπου έμαθαν για τη σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων στον νομό μας.

Αρχικά, δώσαμε στους μαθητές/ τριες μας να διαβάσουν ένα άρθρο με θέμα τη θαλάσσια ρύπανση. Αφού το συζήτησαν στις ομάδες ζητήσαμε η κάθε ομάδα να διατυπώσει το δικό της πρόβλημα και στη συνέχεια να το λύσει. Τα παιδιά έμειναν έκπληκτα από τους αριθμούς που υπολόγισαν, π.χ. πόσοι τόνοι πετρελαίου χάνονται κάθε χρόνο στη θάλασσα.

Αρχικά, ζητήσαμε από τους μαθητές να διατυπώσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί. Αφού αναφέρθηκαν αρκετά, οι μαθητές αποφάσισαν να διαλέξουν τη μόλυνση των θαλασσών από τα απορρίμματα. Στη συνέχεια, η κάθε ομάδα σκέφτηκε τι λύσεις θα μπορούσαμε να προτείνουμε για τη μείωση των απορριμμάτων στις θάλασσες. Η κάθε ομάδα ανακοίνωσε τις λύσεις που είχε να προτείνει και όλοι μαζί αποφάσισαν ότι πως θα ήταν πολύ εύκολο να υπάρχουν σε όλες τις βάρκες και στα καράβια μαγνήτες σκουπιδιών που θα συγκεντρώνουν τα απορρίμματα από τον βυθό της θάλασσας.

Οι μαθητές/ τριες του Δ΄1 τμήματος δημιούργησαν μία αφίσα με θέμα "Προστατεύω τη θαλάσσια ζωή".
Αρχικά, ζωγράφισαν αρκετά ψαράκια και φύκια και έπειτα απορρίμματα που μπορεί να υπάρχουν στη θάλασσα. Στη συνέχεια, έφτιαξαν δύο χέρια που μπαίνουν στη θάλασσα και απομακρύνουν τα σκουπίδια. Όλοι μαζί συμφώνησαν ότι μπορούμε να σώσουμε τις θάλασσες μας από τη μόλυνση!
Στα πλαίσια της προσπάθειας μας να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας, οι μαθητές του Δ'1 τμήματος έγραψαν στίχους με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της εφαρμογής AI δημιούργησαν και διάλεξαν το τραγούδι που τους άρεσε περισσότερο. Το ρεφρέν ήταν τόσο ωραίο που όλοι οι μαθητές δε σταμάτησαν να το τραγουδούν.
Μη σκορπάς τη γη στα σκουπίδια
Τα δάση κλαίνε δίχως είδηση
Το μέλλον ψιθυρίζει τα ίδια
Η φύση θέλει λίγη πίστη
Ο ήλιος κρύβεται στις σκιές
Η βροχή μιλάει με θλίψη
Οι θάλασσες ζητούν τις φωνές

Με τη βοήθεια των μαθητών/ τριών του Δ'1 τμήματος του σχολείου μας δημιουργήσαμε τον οικο-κώδικα του σχολείου μας με σκοπό να ενημερωθούν όλοι οι μαθητές/ τριες του σχολείου μας αλλά ακόμη και οι επισκέπτες σε αυτό για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο σπίτι μας, στο σχολείο και στην πόλη μας για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και να συμβάλλουμε όλοι στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος!

Με μεγάλη όρεξη και μπόλικα χαμόγελα, οι μαθητές/τριες του Δ'1 τμήματος και φέτος αποφάσισαν να στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της τάξης μας με στολίδια που κατασκευάσαμε οι ίδιοι από εσωτερικά ρολών χαρτιών υγείας και γλωσσοπίεστρων. Δώσαμε μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι με πολλά αντικείμενα που βρίσκονται στα σκουπίδια μας καθημερινά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υπέροχα καλλιτεχνικά έργα. Έτσι, κόψαμε σε λωρίδες τα ρολά από το χαρτί υγείας, τα κολλήσαμε μεταξύ τους, τα βάψαμε και στο τέλος κολλήσαμε αρκετή χρωματιστή χρυσόσκονη!

Οι μαθητές/τριες του Δ'1 τμήματος είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να γνωρίσουν ότι ο βυθός των θαλασσών, δυστυχώς, είναι γεμάτος απορρίμματα που εμείς οι άνθρωποι είτε εν αγνοία μας είτε εσκεμμένα τα ρίχνουμε εκεί και ορισμένα από αυτά θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αφομοιωθούν. Σε συνέχεια, της παραπάνω συζήτησης οι μαθητές κλήθηκαν να προγραμματίσουν τον ΑΙ, το ρομποτάκι τους, για να μπορεί να διαχωρίσει τα απορρίμματα που μπορεί να βρεθούν στη θάλασσα από τα ψαράκια.

Στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας της Δ΄ Δημοτικού πιο συγκεκριμένα στην ενότητα "Εμένα με νοιάζει" οι μαθητές/ τριες εκδήλωσαν την επιθυμία να φυτέψουμε στα σημεία όπου τα παρτέρια του σχολείου μας δεν έχουν βλάστηση. Με αφορμή την πρόταση των παιδιών, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024 οι μαθητές/τριες του Δ' 1 τμήματος κατασκεύασαν μπάλες σπόρων. Αρχικά, τα παιδιά έκοψαν σε μικρά κομματάκια χρωματιστά χαρτιά και στη συνέχεια τα μούλιασαν σε νερό. Έπειτα, με τη βοήθεια του μπλέντερ πολτοποίησαν το χαρτί και δημιούργησαν μπάλες.

Σήμερα, οι μαθητές/ τριες του Δ'1 τμήματος είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν το δικό τους παιχνίδι χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη πλαστικά καλαμάκια. Τα παιδιά απο την αρχή της σχολικής χρονιάς συγκέντρωναν πλαστικά καλαμάκια που είχαν χρησιμοποιηθεί και πλυθεί πολύ καλά. Στη συνέχεια, αφού έκοψαν τα καλαμάκια σε μικρά κομμάτια, περίπου 1 εκατοστού τα κόλλησαν το ένα δίπλα στο άλλο κατασκευάζοντας διάφορα σχήματα.'Επειτα, γεμίσαμε δύο μπολάκια με νερό κι σαπούνι και το παιχνίδι άρχισε.