6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
Τα νέα του Σχολείου μας

Μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου μας, με την καθοδήγηση του καθηγητή του μαθήματος των καλλιτεχνικών, μετέτρεψαν παλιά λάστιχα σε γλάστρες.
Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση είναι σημαντικές διαδικασίες για τη μείωση των αποβλήτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ένας έξυπνος και δημιουργικός τρόπος για να δώσουμε νέα ζωή σε παλιά ελαστικά, είναι η μετατροπή τους σε γλάστρες. Αυτή η απλή αλλά αποτελεσματική ιδέα, όχι μόνο ανακυκλώνει υλικά, αλλά μπορεί να δημιουργήσει μοναδικά και ενδιαφέροντα διακοσμητικά στοιχεία για την αυλή του σχολείου.

Την Τετάρτη 5 Μαρτίου επισκέφτηκαν το σχολείο μας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του τομέα γεωπονίας του 2ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης και μίλησαν στους μαθητές του σχολείου μας για τη σημασία των επικονιαστών στη φύση και τη διατροφή, τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση του πληθυσμού τους, αλλά πρότειναν και λύσεις για την προστασία των σημαντικών αυτών οργανισμών.

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, ο υπεύθυνος ΕΚΦΕ Λέσβου κ. Ρούγγος Γεώργιος περιέγραψε στους μαθητές της Γ γυμνασίου τη διαδικασία παραγωγής βιοντίζελ από τηγανέλαια, μέσω μιας σχετικά απλής πειραματικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, επισήμανε τη σημασία της κυκλικής οικονομίας για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, το τηγανέλαιο αντί να απορριφθεί στα σκουπίδια, μπορεί να συλλεχθεί και να μετατραπεί σε καύσιμο, το οποίο είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον, αλλά έχει και μεγαλύτερη απόδοση από το πετρέλαιο.

Οι μαθητές του σχολείου μας, στα πλαίσια του μαθήματος "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" , δημιούργησαν χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά. Έτσι, παλιά cd, ρολά χαρτιού, βαζάκια, χαρτιά, λάμπες και άλλα υλικά, απέκτησαν δεύτερη ζωή, χάρη στη δημιουργικότητα και φαντασία των μαθητών και την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Σπυρέλλη.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, ο γεωγράφος Ραφαήλ Παλαιοπάνης πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τη γεωλογία της Λέσβου, στους μαθητές της Β Γυμνασίου.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία, να ενημερωθούν για τα ηφαίστεια που υπήρξαν στο νησί μας, το ανάγλυφο, τα πετρώματα αλλά και την αλληλεπίδρασή τους με τη βλάστηση, τους ζωικούς οργανισμούς, καθώς και την κατανομή του πληθυσμού στο νησί.
Τέλος, οι μαθητές είδαν από κοντά και άγγιξαν πετρώματα που βρίσκονται στο υπέδαφος της Λέσβου.

Η γεωπόνος Μαρία Τζαννέτου, συνεργάτιδα του Sporos Regeneration Institute, πραγματοποίησε μια ενημερωτική παρουσίαση για τα άγρια χόρτα και τα βότανα της Λέσβου, αναδεικνύοντας τη άγρια χλωρίδα του νησιού. Μέσα από την παρουσίαση, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μυρίσουν αρωματικά φυτά, να δουν είδη για πρώτη φορά και να μάθουν για τη σημασία τους στην τοπική κουλτούρα, μια γνώση που περνά από γενιά σε γενιά.

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής επίσκεψης στον Καστανιώνα της Αγιάσου και συμμετέχοντας
στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα,
μαθητές και καθηγητές είχαμε την ευκαιρία μιας διαδραστικής ξενάγησης περπατώντας
στα μονοπάτια του Καστανιώνα, αλλά και την σημαντικότητα της βιοποικιλότητας της περιοχής που την καθιστά προστατευόμενη περιοχή Natura.

Στις 9 Οκτωβρίου 2024 οι μαθήτριες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παρουσίαση της κ.Μαρίας Τζανέτου, μέλος του Περιβαλλοντικού συλλόγου “ΛΕΣΒΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ” σχετικά με την εκτεταμένη και πολύ επικίνδυνη για το περιβάλλον και όλο τον πλανήτη μας αλόγιστη χρήση του πλαστικού. Η κ.