Τυροκομείο

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του προγράμματος «Τρέφομαι υγιεινά, ζω καλύτερα» , που συμμετέχει το σχολείο μας ως μέλος της κοινότητας των Οικολογικών Σχολείων, οι μαθητές της Ε και Στ1 τάξης, αφού ενημερώθηκαν για τη διατροφική αξία των ομάδων τροφίμων, την σπουδαιότητα του πρωινού γεύματος και του κολατσιού και το οικολογικό αποτύπωμα των διατροφικών επιλογών μας, πραγματοποίησαν επίσκεψη σε τοπικό τυροκομείο με την επωνυμία «Παραδοσιακό Τυροκομείο Καλύμνου» της κυρίας Θεοδώρας Κουκουβά. Εκεί, παρακολούθησαν όλα τα στάδια επεξεργασίας του γάλακτος μέχρι την τελική παρασκευή διαφόρων τύπων τυριών, όπως φέτα, γραβιέρα, ανθότυρο-μυζήθρα Καλύμνου. Ενημερώθηκαν για τις πρώτες ύλες, που διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή και τη ζωική προέλευση, τις διαφορετικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας που απαιτούνται ανάλογα με το είδος τυριού, αλλά και τα ποικίλα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται από τα βουνά της Καλύμνου.

Έτσι, σύμφωνα με την WWF  και τον «Δεκάλογο για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη διατροφή μας», οι μαθητές μας αξιοποίησαν τον καλύτερο τρόπο για να μάθουν αν η τροφή μας είναι φιλική προς το περιβάλλον γνωρίζοντας από κοντά τους ανθρώπους που την παράγουν και περιορίζοντας τα «τροφοχιλιόμετρα» των τροφίμων που αγοράζουμε επιλέγοντας τοπικά προϊόντα. Μάλιστα, στο τέλος της επίσκεψης είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν από όλα τα είδη τυριών που παράγει το τυροκομείο και να αγοράσουν προϊόντα, διαχέοντας τη δράση τους και τις διατροφικές τους προτάσεις και στις οικογένειές τους.

Συγγραφέας: 
ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΠΕΡΑΚΗ