5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
Τα νέα του Σχολείου μας

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, την Τρίτη 4/4/2023 οι μαθητές μας αναβίωσαν το έθιμο πλάθοντας «Λαζαράκια». Πρόκειται για μικρά, ζυμαρένια ανθρωπάκια που παραπέμπουν στον Λάζαρο τυλιγμένο στα σάβανά του, με μικρά γαρυφαλλάκια για μάτια και μύτη, τα οποία προσφέρονταν στους πιστούς μετά τη λειτουργία του Λαζάρου (Σάββατο του Λαζάρου) και φτιάχνονταν σε όλα τα σπίτια του νησιού.

Το μέλι θεωρείται ένα από τα βασικότερα στοιχεία της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής μελισσοκομικής τέχνης του τόπου μας. Για αυτόν τον λόγο, δε γινόταν να μην εντάξουμε στις δράσεις μας την επίσκεψη στο σχολείο μας, ενός μελισσοκόμου!
Η επίσκεψη περιλάμβανε την ενημέρωση των μαθητών για την προέλευση του μελιού, για τη διαδικασία παραγωγής του και φυσικά για τη διατροφική του αξία και τη χρήση του σε πολλές συνταγές παραδοσιακών γλυκισμάτων.

Οι μαθητές της Στ1, εργαζόμενοι διαθεματικά, αξιοποιούν τις γνώσεις που έχουν αποκομίσει από την ενημέρωση της Σχολικής μας Νοσηλεύτριας για τις ομάδες τροφίμων και την τροφική πυραμίδα και επεξεργάζονται τη Δραστηριότητα με προεκτάσεις «Θερμίδες: Τα καύσιμα του σώματος» από το ΤΕ των Μαθηματικών α’ τεύχους σελ. 16.

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του προγράμματος «Τρέφομαι υγιεινά, ζω καλύτερα» , που συμμετέχει το σχολείο μας ως μέλος της κοινότητας των Οικολογικών Σχολείων, οι μαθητές της Ε και Στ1 τάξης, αφού ενημερώθηκαν για τη διατροφική αξία των ομάδων τροφίμων, την σπουδαιότητα του πρωινού γεύματος και του κολατσιού και το οικολογικό αποτύπωμα των διατροφικών επιλογών μας, πραγματοποίησαν επίσκεψη σε τοπικό τυροκομείο με την επωνυμία «Παραδοσιακό Τυροκομείο Καλύμνου» της κυρίας Θεοδώρας Κουκουβά.

Διευρύνοντας τη δράση μας και εφαρμόζοντας στην πράξη την αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών προς υγιεινότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, επιλέγουμε για σνακ τις προτάσεις της διατροφολόγου: συνδυάζουμε φρούτα, λαχανικά, υδατάνθρακες, ελαιόλαδο ξηρούς καρπούς και φυσικά…ντόπιο τυρί!

Τα παιδιά του σχολείου συμμετείχαν στη διαδικτυακή δράση με θέμα : "Μαγειρεύοντας τη διατροφή μου "την οποία διοργάνωσε το ΚΕΠΕΑ Ιεράπετρας Νεάπολης σε συνεργασία με το ΕΛΜΕΠΑ τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας . Διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους και δεσμεύτηκαν να υιοθετήσουν τη συμβουλή για την κατανάλωση υγιεινών τροφών και κυρίως χειροποίητων πρωινών και σχολικών γευμάτων.

Οι μαθητές όλων των τάξεων και οι δάσκαλοι του σχολείου μας συμμετείχαν στην ενημέρωση που έκανε η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, κα Μακρυλλού Μαριάννα, σχετικά με το «Υγιεινό πρωινό-σνακ». Βασισμένη στα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, η Διατροφολόγος ενημέρωσε τους μαθητές για τις υγιεινές συνήθειες αναφορικά με το πρόγευμα, τη σπουδαιότητά του για τον οργανισμό και την απόδοση τω παιδιών και απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών με παρουσιάσεις διαφανειών και σχετικό υλικό.

Ανήμερα του Αγίου Αντρέα συνεργαστήκαμε με το ειδικό σχολείο που συστεγαζόμαστε και μαγειρέψαμε παρέα νόστιμους και υγιεινούς λουκουμάδες με μπόλικο καλύμνικο θυμαρίσιο μέλι, για να θυμηθούμε το έθιμο αυτό που συνδέεται με τη γιορτή του Αγίου. Πρόκειται για ένα τοπικό έδεσμα, που με τα κατάλληλα υλικά και τον τρόπο παρασκευής που χρησιμοποιήσαμε είναι απόλυτα υγιεινό.
Σελίδες
Το σχολείο μας, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Καλύμνου, βρίσκεται στην Πόθια της Καλύμνου, στην ενορία Αναστάσεως και για μας είναι το καλύτερο σχολείο του κόσμου!