Πρόληψη Σχολικού Εκφοβισμού: Δράσεις Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης στην Ε' τάξη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, το ΚΕΔΑΣΥ Καλύμνου διοργάνωσε στην τάξη μας, στην Ε' Δημοτικού, μια σειρά από δράσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών γύρω από το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και των θετικών διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των μαθητών και των μαθητριών.
Η δράση ξεκίνησε με μια δραστηριότητα γνωριμίας, όπου τα παιδιά, με τη χρήση μιας μικρής μπάλας, απάντησαν στην ερώτηση "Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;", σπάζοντας έτσι τον πάγο και δημιουργώντας ένα θετικό κλίμα στην τάξη. Στη συνέχεια, η ψυχολόγος και η κοινωνική λειτουργός συζήτησαν με τα παιδιά για την έννοια του εκφοβισμού, διευκρινίζοντας τη διαφορά του από τις συνηθισμένες συγκρούσεις μεταξύ των μαθητών και των φίλων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες.
Μια από τις δραστηριότητες που ακολούθησαν ήταν η συμπλήρωση ενός φύλλου εργασίας με τίτλο "Μη με κοροϊδεύεις", το οποίο επικεντρώθηκε στην ανίχνευση περιστατικών εκφοβισμού και στην αναγνώριση των αρνητικών επιπτώσεών του. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, μέσα από βιωματικά παραδείγματα, κατάλαβαν πόσο σημαντική είναι η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων.
Η πιο διασκεδαστική και συνάμα σημαντική δραστηριότητα ήταν το "Δώσε πέντε". Τα παιδιά πήραν χαρτάκια με μικρές αποστολές, όπως «Αγκάλιασε όποιον σου έκανε τελευταία φορά ένα καλό σχόλιο"», ενισχύοντας τις θετικές διαπροσωπικές σχέσεις και την αλληλοϋποστήριξη στην τάξη. Η δράση ενθουσίασε τους μαθητές, καθώς ένιωσαν την αξία της θετικής επικοινωνίας και της ενσυναίσθησης.
Τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες με τον συντονισμό της κας Θέμις Μαΐλη συμμετείχαν σε ένα βιωματικό και απρόσμενο πείραμα με μία κρέμα χεριών, η οποία είχε το ρόλο των άσχημων και κακών λέξεων. Μάθαμε ότι, όπως η κρέμα δεν μπορεί να επανέλθει στο σωληνάριο, έτσι και τα λόγια που πληγώνουν δεν μπορούν να αναιρούνται. Ωστόσο, η δύναμη της συγχώρεσης και της κατανόησης μπορεί να μας βοηθήσει να μοιραστούμε το βάρος των δύσκολων στιγμών και να δημιουργήσουμε θετικές, υγιείς σχέσεις μεταξύ μας.
Ως προέκταση των δράσεων, οι μαθητές και οι μαθήτριες με συντονίστριες τις εκπαιδευτικούς κα Ολυμπία Δεληγκάρη, κα Άννα Χατζησμάλη και κα Ελένη Ζωγραφάκη δούλεψαν στις ομάδες τους πάνω σε δύο μελέτες περίπτωσης που αφορούσαν συγκρούσεις μεταξύ φίλων. Κλήθηκαν να αναγνωρίσουν το πρόβλημα, να κατανοήσουν τα συναισθήματα των προσώπων που εμπλέκονται στην προβληματική κατάσταση και να προτείνουν εναλλακτικές θετικές λύσεις για την επίλυση των συγκρούσεων. Αυτή η δραστηριότητα ενίσχυσε την ικανότητά τους να σκέφτονται κριτικά και να αναζητούν λύσεις μέσα από τη συνεργασία, την επικοινωνία και την ενσυναίσθηση.
Μέσα από αυτές τις δράσεις, τα παιδιά κατάλαβαν πόσο σημαντικό είναι να δημιουργούμε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον για όλες και όλους, γεμάτο κατανόηση και αλληλοσεβασμό.