16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας
Τα νέα του Σχολείου μας

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Α2 που φοιτούν στο Ολοήμερο Πρόγραμμα του σχολείου μας ανέλαβαν να ενημερώσουν και τα τρία τμήματα του Ολοήμερου για τη βιοδιασπώμενη σακούλα. Μετέφεραν στα παιδιά όσα είχαν μάθει από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό τους για αυτήν: "Είναι ένας τύπος υλικού συσκευασίας που έχει σχεδιαστεί για να διασπάται με φυσικό τρόπο στο περιβάλλον. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά πλαστικά υλικά συσκευασίας, οι βιοδιασπώμενες συσκευασίες κατασκευάζονται από ανανεώσιμες πηγές, όπως φύκια, άμυλο από πατάτες καθώς και από μπαμπού.

Η "Ενέργεια" είναι μία από τις θεματικές των "Οικολογικών Σχολείων" που έχει επιλέξει φέτος το 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, η υπεύθυνη της Σχολικής Βιβλιοθήκης κάλεσε τη Β΄ τάξη μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, καθώς στη Βιβλιοθήκη, σε ένα ράφι χαμηλά, είχε βρει ένα βιβλίο του Αλέξη Κυριτσόπουλου με τίτλο "Ο φίλος μας ο ηλεκτρισμός". Έχει εκδοθεί στην Αθήνα το 1998 από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Καθώς μία από τις θεματικές μας για τη φετινή χρονιά είναι το Νερό και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β΄ τάξης του Ολοήμερου Προγράμματος του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας παρακολούθησαν στο Youtube τις συμβουλές της Νερένιας στην ταινία κινουμένων σχεδίων της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης «Είμαι η στάλα η Νερένια σας» (https://youtu.be/4G8clgLmDCQ ).

Η Α΄ τάξη του σχολείου μας έδωσε τις ιδέες και ο Καθηγητής Πληροφορικής Αναστάσιος Σκριβάνος έδωσε σε αυτές μορφή! Έτσι δημιουργήθηκε η αφίσα που αφορά στις δύο ενότητες με τις οποίες ασχολείται τη φετινή χρονιά το σχολείο μας στα πλαίσια των Οικολογικών Σχολείων, την ενέργεια και το νερό, με τίτλο: "Φεύγοντας σβήσε το φως ... και κλείσε καλά τη βρύση!". Με την αφίσα αυτή, η οποία δημοσιεύεται και στο blog του 16ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, τα παιδιά καλούν όλους μας να μειώσουμε τη σπατάλη ενέργειας και νερού σε όλον τον κόσμο!

Με αφορμή τη θεματική ενότητα "Νερό", με την οποία συμμετέχει το σχολείο μας τη φετινή σχολική χρονιά, μαθήτριες του Δ2, δημιούργησαν ιστορική γραμμή για τον τρόπο που έφτανε στα σπίτια των ανθρώπων το νερό από την εποχή του Ηρακλή ως τη σύγχρονη εποχή. Η δραστηριότητα στη σελίδα 74 του Εκπαιδευτικού Υλικού για τo Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης "Eco-Schools" καθοδήγησε τις μαθήτριες στην παρουσίαση της ιστορικής γραμμής στα υπόλοιπα παιδιά του τμήματός τους.

Το Ε2 του σχολείου μας έκανε μια έρευνα με ένα δείγμα μαθητών από όλες τις τάξεις. Η έρευνα αυτή έγινε με βάση το παιχνίδι για την ενέργεια από το εκπαιδευτικό υλικό των "Οικολογικών Σχολείων" στις σελίδες 37-40. Σ΄ αυτό διαπίστωσαν ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες των μικρότερων τάξεων, Α' , Β' και Γ', είναι πιο καταναλωτικοί από τους μαθητές και τις μαθήτριες των μεγαλύτερων τάξεων, Δ', Ε' και Στ'.

Η Β΄ τάξη του σχολείου μας παρουσίασε στη χριστουγεννιάτικη γιορτή το θεατρικό έργο με τίτλο "Ο Αϊ-Βασίλης κοιμάται του καλού καιρού". Επιλέχθηκε το συγκεκριμένο έργο καθώς αναφέρεται στην κλιματική κρίση, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και στην εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία άπτεται του τίτλου "Ενέργεια" των Οικολογικών Σχολείων που έχουμε επιλέξει φέτος.

Δίπλα στον κάδο απορριμμάτων του Δήμου είδαμε ένα μεγάλο φυτό που κάποιος περίοικος δεν ήθελε πια. Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ολοήμερου Προγράμματος του σχολείου μας με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς το μετέφεραν στον προαύλιο χώρο και το φύτεψαν σε ένα από τα παρτέρια του, δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή και ένα καινούριο "σπίτι". Η δράση αυτή έρχεται ως συνέχεια των δράσεων του περσινού σχολικού έτους (2023-2024) για τα Οικολογικά Σχολεία με θέμα "Σχολική αυλή".

Το Ε1 και το Ε2 του σχολείου μας, στα πλαίσια του θέματος «Ενέργεια» που έχουμε επιλέξει από τα «Οικολογικά Σχολεία» φέτος, με αφορμή την 1η Ενότητα «Ο φίλος μας το περιβάλλον» και ειδικότερα το κεφάλαιο «O φίλος μας ο άνεμος» στο βιβλίο Γλώσσας της Ε΄ τάξης, είπαν τι γνώριζαν σχετικά με τον θεό του ανέμου, Αίολο. Στη συνέχεια, αναζήτησαν πληροφορίες στο διαδίκτυο και στη σχολική βιβλιοθήκη για την αιολική ενέργεια, τους ανεμόμυλους του χθες και τις ανεμογεννήτριες του σήμερα.
Σελίδες
Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης και είναι ένα σχολείο με μακρά ιστορία.