Δραστηριότητες - Νέα σχολείων
Το ΣΤ΄2 πριν από το Πάσχα του 2025 πραγματοποίησε κάποιες όμορφες δράσεις που συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξη της έννοιας του ενεργού πολίτη στα παιδιά, με τρόπο βιωματικό και χαρούμενο.
Οι μαθητές/τριες του Στ2 ασχολήθηκαν με τα ενδημικά είδη της χώρας τους και της περιοχής τους. Ενημερώθηκαν από γεωπόνους για τον τρόπο σποράς τους και στη συνέχεια έσπειραν σπόρους σε μικρά γλαστράκια. Παρακολουθούσαν την πορεία και την εξέλιξη με πότισμα και τήρηση ημερολογίου. Όταν οι σπόροι φύτρωσαν μεταφύτεψαν τα φυτά αυτά στην αυλή του σχολείου.
Αξιοποίησαν επίσης το χώμα που πήραν από τον κομποστοποιητή του σχολείου καθώς στο σχολείο μας γίνεται ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
@ Σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου- το Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μόριας - ξεναγήθηκε σήμερα το σχολείο μας. Ξεναγός μας ο δάσκαλος του Δ.Σ. Μόριας Γιώργος Ζαφειρίου, που μας είπε αρκετά πράγματα για την ιστορία του μνημείου, όπως :
Καθώς η σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, ήρθε η ώρα της συγκομιδής στον σχολικό μας λαχανόκηπο! Οι κόποι και η φροντίδα των μαθητών μας απέδωσαν καρπούς – κυριολεκτικά! Μια όμορφη υπενθύμιση ότι με υπομονή, συνεργασία και αγάπη για τη φύση, μπορούμε να καλλιεργήσουμε όχι μόνο λαχανικά αλλά και αξίες."
ΔΡΑΣΗ Land Art
Πριν από έναν χρόνο, οι μαθητές μας φύτεψαν ένα μικρό κλαρί στον περιβάλλοντα χώρο του σχολείου. Το ονόμασαν "Δέντρο της Φιλίας" — όχι γιατί ήταν ήδη μεγάλο ή εντυπωσιακό, αλλά γιατί ήθελαν να του δώσουν ζωή με τη φροντίδα, την αγάπη και τη συνεργασία τους. Ήταν μια πράξη συμβολική, αλλά και βαθιά ουσιαστική.
Σήμερα, το δέντρο έχει μεγαλώσει. Έχει βγάλει φύλλα και νέα κλαδιά — σημάδια ζωής που γεννήθηκαν από τα χέρια και τις καρδιές των παιδιών. Κάθε σταγόνα νερού, κάθε μικρό καθάρισμα του χώρου γύρω του, κάθε βλέμμα ενδιαφέροντος ήταν ένα μικρό μάθημα περιβαλλοντικής ευθύνης.
Οι μαθητες/τριες κατανοησαν την εννοια της ανακυκλωσης μεσα από τη βιωματικη τους εμπειρια στο σχολειο.Κατοπιν αιτηματος προς την τεχνικη υπηρεσία του Δημου ξεκινησε η διαμορφωση της σχολικης αυτής με την δημιουργια σκαματος, καθαρισμού και ανθοφυτευση στην είσοδο του Γυμνασίου.
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ηλιούπολης συμμετείχε και φέτος στις Παγκόσμιες Ημέρες Δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι μαθητές της Ε τάξης πραγματοποίησαν την πρώτη προτεινόμενη δραστηριότητα: Αποκαλύψτε τους κρυμμένους ήρωες κάτω από τα πόδια σας! Ψάχνοντας σε δύο σημεία με χώμα, βρήκαν ζωύφια - αποικοδομητές στον Σχολικό μας Κήπο, κατανοόντας γιατί είναι εύφορος! Έπειτα δημιούργησαν μια σχετική αφίσα για να ενημερώσουν τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου μας.
Οι μαθητές του 10ου ΓΕΛ Ηρακλείου, που συμμετέχουν στο εθνικό δίκτυο “Tαπερίστας”, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα εκπ/κό πρόγραμμα για τα αρωματικά και θεραπευτικά βότανα, που υλοποιήθηκε στο Κέντρο Περ/κής Εκπ/σης Ελασσόνας στις 2-5-2025, στο πλαίσιο της τριήμερης εκπ/κής εκδρομής στη Θεσσαλία.
Σε ομαδικό κλίμα συνεργασίας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί δημιούργησαν μια γωνιά ανακύκλωσης με τα δύο βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται και ξοδεύονται στο σχολείο, χαρτί και πλαστικό. Χρησιμοποίηθηκαν ανακυκλώσιμα υλικά και η δράση ολοκληρώθηκε με δημιουργία οικοκώδικα που αφορούν τις περιβαλλοντικές μας κινήσεις εντός σχολείου.
Το μήνα Μάρτιο και μήνα Μάιο συναντηθήκαμε με το ΕΠΑΛ Κρανιδίου (εντός κι εκτός σχολικού χώρου) και εργαστήκαμε όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, μαθήτριες και μαθητές στη διαμόρφωση παρτεριών σε κοινούς χώρους της περιοχής, καθώς και της αυλής του σχολείου μας! Οι δράσεις έγιναν στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωπονίας και της διαμόρφωσης ανθοκήπων, βασικότερο όμως όλων ήταν η καλλιέργεια της συνείδησης του ενεργού πολίτη που φροντίζει το περιβάλλον στο οποίο ζει.
Συμμετείχαμε και φέτος στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης της Actionaid, ενισχύοντας τη φωνή των παιδιών για έναν βιώσιμο πλανήτη !Με θεματικό άξονα 2 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, τον στόχο 15: Ζωή στη Στεριά και 13: Δράση για το Κλίμα, η φετινή μαθητική εκστρατεία εστιάζει στην σημαντικότητα της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων και φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει την σχολική κοινότητα πάνω στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με την φύση, στοχεύοντας σε μια ισορροπία για ένα βιώσιμο μέλλον.
Οι μαθητές μας στο πλαίσιο του project «Μικροί φυσιολάτρες εν δράσει» αποφάσισαν να γίνουν «προστάτες» του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησαν σε παρατήρηση και χαρτογράφηση της σχολικής αυλής και εντόπισαν σημεία, τα οποία χρειάζονται βελτίωση. Έτσι πραγματοποίησαν δράσεις για τη φροντίδα και την αναδιοργάνωση του περιβάλλοντος της αυλής του Σχολείου μας με σκοπό την προστασία των φυτών και των επισκεπτών (εντόμων και πουλιών) της αυλής μας αλλά και την ανάληψη ευθυνών για την καθαριότητα και φροντίδα του χώρου.
Στα πλαίσια της συμμετοχής μας στις Global Action Days 2025 οργανώσαμε στο νηπιαγωγείο μας κάποιες δράσεις που αναπτύσσουν την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας στα περιβαλλοντικά θέματα θέτοντας τα θεμέλια για ενεργούς και υπεύθυνους πολίτες του μέλλοντος.
Στο μάθημα της Περιβαλλοντικής Αγωγής, οι μαθητές μας έκοψαν κομμάτια από κουτά σε τριγωνικό σχήμα, τα και τα ζωγράφισαν με νερομπογιές. Έπειτα, με την βοήθεια του διακορευτή άνοιξαν τρύπες στα κομμάτια και πέρασαν την κλωστή!Έτοιμο το φυλακτό μας!
Σε συνεργασία με τον δάσκαλο της περιβαλλοντικής αγωγής τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν να φτιάχνουν ανακυκλώσιμο χαρτί. Αρχικά, μάζεψαν φύλλα, έκοψαν χαρτί από εφημερίδα και κούτα και έπειτα τα έβαλαν στο μπλέντερ. Αφού, άλεσαν το μείγμα το μετέφεραν σε ένα σύρμα και με τα σφουγγάρια οι μαθητές άρχισαν να στραγγίζουν τα υγρά του. Τέλος, το άφησαν στον ήλιο για να σκληρύνει.
Και φέτος το σχολείο μας συμμετείχε στις ημέρες Περιβάλλοντος. Μέσα από τις δραστηριότητες μάθαμε την σημαντικότητα των μικρών πλασμάτων (των σκουληκιών) για το περιβάλλον, για την διάβρωση του εδάφους σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν δέντρα και για εναλλακτικούς τρόπους διατήρησης των τροφίμων. Στο τέλος, δεν μπορούσε να λείψει ένα πάρτυ για να γιορτάσουμε το περιβάλλον και να του δείξουμε την αγάπη και την αφοσίωση μας!
Την Κυριακή 4/05/2025, στα πλαίσια της συμμετοχής μας στις GLOBAL ACTION DAYS της FEE ACADEMY, ανοίξαμε τις πόρτες του σχολείου και γέμισε η αυλή μας χρώματα και αρώματα από τα λουλούδια που έφεραν οι γονείς και τα παιδιά!
Σκάψαμε, φυτέψαμε, χαρήκαμε τη φύση, στην όμορφη αυλή μας!
Μαζί μας είχαμε αρωγούς το 2ο Σύστημα Αρμενίων Προσκόπων Αργοσαρωνικού, που οργάνωσε ομαδικά περιβαλλοντικά παιχνίδια, μας βοήθησε και στη ζωγραφική της μεγάλης μας αφίσας που κρεμάσαμε για να μαρτυρά τη δράση μας.
Με τον όρο <<οικολογικό αποτύπωμα>> εννοούμε την μέτρηση της κατανάλωσης πόρων του πλανήτη μας σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ένα μέγεθος που προσδιορίζει τους φυσικούς πόρους που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί κάποια υλική ανάγκη ενός ανθρώπου ή πληθυσμού ανάλογα με τις καθημερινές του συνήθειες.Η υπερκατανάλωση, η καταστροφή δασών και η εκβιομηχάνιση, οδηγούν σε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και η απώλεια βιοποικιλότητας.
Για άλλη μια φορά γινόμαστε Προστάτες της Φύσης, ανακαλύπτοντας τα σκουλήκια, το έδαφος, τα φυτά ! Αναβαθμίζουμε τον κήπο του σχολείου μας, φυτεύουμε λουλούδια, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος ! ( Γ1 & Δ1 τάξεις )